Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Ziziphus – fructul exotic găzduit în livezile din Moldova

Și în luna noiembrie continuăm să ne bucurăm de darurile miraculoase ale naturii. Printre acestea este și fructul de curmal chinezesc sau ziziphus (după cum ne-am obișnuit să-l identificăm atunci când vorbim despre el), sau jujube.

Indiferent de numele pe care îl folosim, fructele de ziziphus au multe beneficii pentru sănătate, iar conținutul lor nutritiv trebuie valorificat.

Fructele ziziphus au fost folosite de mult timp în medicina alternativă pentru a trata afecțiuni precum insomnia și anxietatea.

Jujubele pot fi consumate ca atare (au gust dulceag), deshidratate, sub formă de gemuri sau pot fi adăugate în compoziția prăjiturilor, bomboanelor, piureurilor de fructe. De asemenea, din jujube se poate face oțet, suc sau ceai.

În medicina tradițională chineză, jujubele sunt considerate remedii pentru viermi intestinali, întăritoare naturale ale sistemului imunitar și ajutoare de nădejde în stările de anxietate și insomnie.

Conținutul fructelor de ziziphus/jujube
  • Sunt sărace în calorii, dar bogate în fibre, vitamine și minerale.
  • O porție de 100 de grame de jujube brut, sau aproximativ 3 fructe, oferă:
    Calorii: 79
    Proteine: 1 gram
    Grăsime: 0 grame
    Carbohidrați: 20 grame
    Fibră: 10 grame
    Vitamina C: 77% din doza zilnică ( are de zece ori mai multă vitamina C decât afinele)
    Potasiu: 5% din doza zilnică
  • De asemenea, fructele mai conţin şi alte vitamine, cum ar fi: tiamina sau vitamina B1 (0,1 mg%), riboflavina sau vitamina B2 (0,18 mg%), niacina (2,8 mg%), vitamina B6 şi, mai ales, vitamina A (125 mg%).  
  • De asemenea, conțin o cantitate corectă de potasiu, care joacă roluri vitale în controlul muscular și în echilibrul electrolitelor.
    În plus, fructele de ziziphus conțin carbohidrați sub formă de zaharuri naturale, care vă asigură energia corpului.
  • Jujubele sunt şi o sursă de acizi graşi sănătoşi, esenţiali, fiind bogate în lipide, în special acid linoleic (omega-6), pe care corpul uman nu este capabil să îl producă.  
Beneficii pentru sănătate ale fructelor de ziziphus/jujube

Fructele jujube pot avea beneficii asupra sănătății fizice și psihice, arată studiile de laborator. Cu toate acestea, efectele benefice sunt în continuare cercetate, nefiind dovedit până în prezent potențialul lor asupra sănătății oamenilor.

Iată ce spun cercetările despre beneficiile consumului de jujube:

Sunt bogate în antioxidanți care previn diverse boli

Jujubele conțin flavonoide, polizaharide și acizi triterpenici, precum și niveluri crescute de vitamina C, care acționează ca un antioxidant.

Antioxidanții sunt compuși care pot preveni și inversa daunele cauzate de excesul de radicali liberi, care contribuie la apariția diabetului, bolilor de inimă și a unor forme de cancer.

Un studiu pe animale a constatat că efectele antioxidante ale flavonoidelor din jujube contribuie la reducerea stresului și a inflamației la nivelul ficatului.

Benefice pentru creier și în caz de insomnie

Aceste fructe exotice ar putea ameliora funcția cerebrală, îmbunătățind totodată calitatea somnului, datorită antioxidanților miraculoși.

De asemenea, studiile pe animale au arătat că jujubele pot reduce stările de anxietate și îmbunătățesc memoria, prevenind deteriorarea celulelor cerebrale.

Pot stimula imunitatea și au potențial anticancerigen.

Consumul de jujube este asociat cu un sistem imunitar mai puternic și risc mai redus de apariție a cancerului, arată unele cercetări.

Într-un studiu s-a demonstrat că polizaharidele, vitamina C și alte substanțe din jujube pot reduce inflamațiile din corp, inhibând totodată dezvoltarea celulelor tumorale în cancerul de sân, de ficat, de colon sau cancerul ovarian.

Jujubele, bune pentru constipație

Conținutul ridicat de fibre din jujube poate ajuta la îmbunătățirea digestiei. Aproximativ 50% din carbohidrații din fruct provin din fibre, cunoscute pentru efectele lor benefice asupra digestiei. Acestea reglează tranzitul intestinal, ameliorează constipația și previn balonarea și gazele intestinale.

În plus, substanțele nutritive din jujube protejează mucoasa stomacului și scad riscul de ulcer, colită ulcerativă și boli inflamatorii intestinale.

Cantitatea mare de carbohidrați din jujube îți asigură un nivel optim de energie, dar ai grijă dacă suferi de diabet, deoarece aceste fructe pot crește glicemia.

Acum că știi mai multe despre acest fruct, nu ezita să-l consumi în sezon, cu moderație și din surse sigure. Iar dacă acest articol a fost util pentru tine, împarte-l și la alții.

Și nu uita: Sănătatea este o alegere, alege să fii sănătos!

Lucia Gavrilita, Expert în nutriție vie, Certificată Internațional

Surse pentru acest articol:

https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/ce-sunt-jujubele-sau-maslinele-dobrogene-beneficiile-acestor-fructe-exotice-rare-19827169/

https://ro.amenajari.org/articles/holistic-health/the-benefits-of-ziziphus.html

https://naturavindecatoare.ro/sanatate/fructe/jujube-ce-este-beneficii-date-nutritionale-si-utilizari/

https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/ce-sunt-jujubele-sau-maslinele-dobrogene-beneficiile-acestor-fructe-exotice-rare-19827169/

https://adevarul.ro/locale/pitesti/fructul-chinezesc-zece-mai-vitamina-c-decat-afinele-1_6130b1515163ec4271c667a4/index.html