Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Storcător versus blender… Suc versus smoothie…

Ce e mai bine să folosesc zilnic: suc sau smoothie?

Aceasta este o întrebare care mi se adresează de fiecare dată când discutăm despre nutrienți și beneficiile a ceea ce consumăm.

Ambele – este răspunsul meu. Fiecare în parte își are rolul și beneficiile sale.

34175720_2030083260584941_2023098800947593216_n

Sucul este seva planteiSe obține prin stoarcere  în urma căruia se extrage apa și nutrienții  și se lasă la o parte fibra ce nu se poate digera. Sucul poate fi absorbit foarte repede de către organism astfel nutrienții nimerind în sistemul nostru circulator în minute, iar uneori chiar secunde. Sistemul digestiv nu trebuie să lucreze din greu pentru a discompune hrana și a absorbi nutrienții. Aceasta face ca nutrienții să fie absorbiți de către corp și în cantități mai mari decât dacă ar fi fost să le consumăm fructele și legumele întregi.

Așa cum am menționat mai sus, atunci când înlăturăm fibra din produs, sucul lichid este absorbit rapid în fluxul sanguin. Trebuie să fim cu mare precauție atunci când optăm pentru suc din fructe. Aceasta va provoca o creștere a zahărului din sânge extrem de repede, fapt care suprasolicită pancreasul, obosindu-l în timp.  Nivelele instabile ale zahărului din sânge pot duce la schimbări rapide ale dispoziției, pierdere de energie, probleme de memorie și multe altele!

27331700_1971571173102817_3092191744777220029_nSmoothie – este un cuvânt împrumutat din engleză și înseamna pasarea sau mixarea alimentelor întregi cu puțină apă sau suc. Se încadrează perfect în conceptul hranei integrale, concept promovat pe larg în ultimul timp de către nutriționiști. Sunt mai multe materiale în care se subliniază importanța consumului hranei integrale. Totul este important pentru corpul nostru: și coaja, și conținutul, și semințele. Nutrienții sunt extrași mult mai eficient și în cantități mult mai mari atunci când este folosit alimentul integral, iar fibra, la rândul său joacă un rol important pentru buna funcționare a intestinelor. La fel fibra joacă și un rol de conservant al produsului, de aceea smoothie se poate consuma după ce a fost preparat chiar și a doua zi, iar dacă e ținut ermetic închis și la rece își păstrează proprietățile pe parcursul mai multor zile.

Se poate face un experiment.

Se va stoarce sucul dintr-un cartof și vom prepara smoothie dintr-un cartof. Închidem ambele vase și le punem la frigider. Sucul de cartof își va schimba culoarea aproape imediat după stoarcere, iar smoothie își va păstra culoarea cartofului proaspăt pe parcursul chiar a mai multor zile.

Tocmai din această cauză sucurile trebuiesc consumate imediat după ce le-am preparat sau în decursul a cel mult 15 minute. Smoothie se poate consuma pe parcursul zilei sau chiar a doua zi dacă e ținut la rece.

În prepararea smoothie-urilor trebuie să ținem cont de combinația corectă a alimentelor. Cele care conțin amidon nu se combină cu fructele. Frunzele, însă fac excepție de la regulă și pot fi combinate atât cu fructe cât și cu legume.

Utilizarea dispozitivului adecvat

27072301_1971572193102715_1211749106859185951_nPentru a obține beneficii maxime de pe urma sucurilor și smothie-urilor voastre, este important să folosiți dispozitive adecvate. Investiți într-un aparat de stors sucul care să fie de bună calitate. Aparatele de suc centrifugale, ieftine, întroduc oxigen și căldură în suc și distrug enzimele și nutrienții din fructe și legume. Optați întotdeauna pentru un storcător prin presare la rece, mai ales când doriți să extrageți suc din frunze.

Același lucru este valabil și pentru un blender. Vrei un blender care este blând cu produsul și nu încălzește enzimele atunci când desface fibrele? Optează pentru un blender de calitate. Citește recomandările celor care au mai folosit acest tip de blender și neapăthermomix 2rat interesează-te dacă materialul din care este preparat este sigur și nu va dăuna sănătății tale.

Cei care își doresc o bucătărie sănătoasă pe termen mai lung, optați pentru un blender cu puterea motorului 1000 w. Acesta vă va asigura textura mâncării pe care v-o doriți și, pe lângă nutrienții și proprietățile acesteia, veți avea o mâncare și foarte gustoasă.

În concluzie:

Sucul (ideal – sucul din frunze) trebuie cosumat zilnic pe post de medicament!

Smoothie trebuie consumat zilnic pe post de masa sănătoasă!

Vă dorim o viață sănătoasă și plină de calitate!

2 thoughts on “Storcător versus blender… Suc versus smoothie…

  1. Mihaela

    As dori sa aflu mai multă informație referitor la detox și cum corect sa ți Pregătești corpul pentru a începe o cura de detox și cite zile durează sau asta este individual și la ce preț este cura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.