Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Păpădia – superalimentul lunii aprilie cu un puternic efect detoxifiant

Păpădia, numită Taraxacum Officinale, adică ”remediu oficial pentru boli”, a fost cunoscută încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale curative și a fost utilizată pentru tratamentul diferitelor afecțiuni, având acțiune detoxifiantă, depurativă, remineralizantă, hepatică, stomahică, calmantă, sedativă. Este o plantă medicinală care a fost și este utilizată pe scară largă în medicina populară tradițională și în fitoterapia modernă din Europa, Asia și America.

Conținutul și beneficiile păpădiei

Păpădia este o sursă importantă de potasiu (caliu), este un oligoelement indispensabil în metabolismul celulelor vii cu specializare înaltă în regenerarea și detoxifierea celulelor ficatului și a vizicii biliare, curăță sângele și colonul de toxinele acumulate în timp, le reglează activitatea și le stimulează.

Unele cercetări susțin că păpădia și componentele sale bioactive pot susține pierderea în greutate. Se consideră că datorită capacității de a îmbunătăți metabolismul carbohidraților și de a reduce absorbția de grăsimi păpădia poate ajuta la pierderea în greutate. Păpădia mărește cantitatea de urină produsă de rinichi și împreună cu apa sunt eliminate și toxinele acumulate la nivelul rinichilor, deci are și efect detoxifiant.

De la rădăcină și până la flori, păpădia este o plantă ce conține multe vitamine, minerale și fibre. Frunzele verzi pot fi consumate gătite sau crude și servesc ca sursă excelentă de vitamine A, C, K, conține vitamina E, folați, vitamina B. Mai mult, frunzele verzi de păpădie oferă o cantitate substanțială de minerale, precum fier, calciu, magneziu și potasiu.

Rădăcina de păpădie este bogată și în inulină care este de ajutor pentru menținerea unei flore bacteriene sănătoase în tractul digestiv. Rădăcina de păpădie este adesea uscată și consumată sub formă de ceai, dar poate fi consumată și sub altă formă.

Studiile au arătat că păpădia are un puternic efect diuretic. Conține potasiu, un mineral asociat cu scăderea tensiunii arteriale la cei care anterior înregistrau valori ridicate. Astfel, păpădia poate avea un efect indirect asupra tensiunii arteriale datorită conținutului de potasiu.

Benefică pentru diabetici – păpădia ajută persoanele diabetice, stimulând pancreasul să producă insulină pentru a menține nivelul de zahăr din sânge în parametri normali.

Ajută la rezolvarea problemelor urinare – afecțiunile de la nivelul tractului urinar sunt vindecate mai repede cu ajutorul păpădiei. Fiind un excelent diuretic, păpădia elimina depozitele de toxine din tractul urinar. Proprietățile dezinfectante ale acestora inhibă și multiplicarea bacteriană.

Intărește oasele – păpădia este bogată în conținutul de calciu, despre care se știe că este esențial pentru menținerea oaselor sănătoase.

Menține pielea frumoasă – păpădia are efecte antifungice și antimicrobiene așa că este ideală pentru tratarea problemelor de la nivelul pielii. Păpădia poate fi folosită pentru tratarea iritațiilor, a eczemelor sau a ciupiturilor de insecte. Având proprietăți diuretice și antioxidante, păpădia este eficientă și pentru tratarea acneei.

Reduce inflamatia – păpădia este bogată în acizi grași, antioxidanți și fitonutrienți care reduc inflamația, umflăturile și durerile.

Previne cancerul – cantitatea mare de antioxidanti din păpădie ajuta in lupta cu radicalii liberi, protejand ADN-ul si prevenind instalarea cancerului. Aportul ridicat de vitamina C si vitamina A contribuie la prevenirea acestei boli.

Trateaza anemia – cantitatea ridicată de fier și proteine din păpădie ajută la tratarea anemiei. Consumul de păpădie crudă este indicat pentru persoanele anemice, mai ales pe timp de primăvară.

Intărește sistemul imunitar – studiile făcute în ultimii ani au dovedit că păpădia întărește sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva microbilor și virușilor.

Cum să consumăm păpădia?

Toate părțile păpădiei sunt comestibile, fie că vorbim despre frunze, tulpină, floare sau rădăcină. Aroma păpădiei este în general amară, însă dacă culegi păpădiile la început de primăvară, aroma amară este folarte subtilă. Pentru cei cărora le place gustul ușor amarui, este de preferat sa adauge în salate, mai ales primăvara, când se găsește proaspată.

Păpădia poate fi folosită în numeroase moduri, de la salate și preparate culinare, în smoothie-uri, ceaiuri, infuzii, siropuri, pulbere.

În ceai

Ceaiul de păpădie are un gust amar și ușor neplăcut, însă persoanele care vor trece peste aceste inconveniențe minore, vor descoperi imediat efectele benefice. Odată ajuns în organism, ceaiul de păpădie ajuta la eliminarea toxinelor și al excesului de apă, îmbunătățind funcțiile ficatului și al rinichilor. Eliminând toxinele, acest efect va fi vizibil si la nivelul pielii, actionând ca un antiinflamator și ca un antiseptic.

La nivelul tractului digestiv, acest ceai va combate gastrita, constipația, va elimina efectele balonării sau a unei intoxicații alimentare. Reglând astfel funcțiile tranzitului intestinal, simptomele de balonare excesivă, crampele abdominale, diareea și hemoroizii vor fi puternic ameliorate, pofta de mâncare va reveni la normal.

Ceaiul de păpădie este un bun aliat împotriva acneei, petelor de la nivelul pielii, pistruilor și vindecă numeroase alte afecțiuni ale pielii.

În formă de mască

Păpădiile, aplicate sub forma unei măști pentru păr, vor avea un efect benefic asupra scalpului, dar și asupra sănătății părului. Această mască va avea ca rezultat, un păr mai strălucitor, hrănește firele uscate, dar și contribuie la creșterea părului, deoarece echilibrează nivelul de sebum. Nu în ultimul rând, persoanele care se confruntă cu mătreața, ar putea beneficia de acest remediu natural.

În smoothie

Smoothie-ul tău preferat devine mult mai sănătos, detoxifiant și nutritiv dacă adaugi un mănunchi de frunze tinere de păpădie. Mai jos îți lăsăm o rețetă pe care să o încerci neapărat, se pregătește ușor dacă ai un bender bun!

Smoothie verde de primavara

Ingrediente:

O mână frunze de păpădie

Câteva frunze de ridiche

1/2 măr

O legătură mică de pătrunjel

20 g goji

Mod de preparare:

Toate ingredientele se adaugă în blender și se lasă la turații maxime aprx. 1,5 minute.

În formă de pulberi

Pulberea de păpădie se obţine din planta integrală (tulpină și frunze).

Este recomandată în tratamente de lungă durată pentru următoarele afecțiuni:

  • Previne apariția bolilor de inimă și reglează tensiunea arterială;
  • Ajută în detoxifierea ficatului și a întregului organism;
  • Crește imunitatea și scade inflamațiile;
  • Energizant, recomandat în perioadele de suprasolicitare fizică și intelectuală.

Mod de utilizare:

Pulberea se menține sublingual timp de 15-20 minute, fiind umezită în prealabil cu puțină apă, apoi se înghite cu apă sau infuzie. Se poate adăuga în smoothie sau sucurile proaspete și se consumă imediat.

Doza zilnică recomandată (adulți): 1-2gr  de pulbere.

Nu uita: Sănătatea este o alegere, alege să fii sănătos!

Dacă ai citit acest articol, deja ai făcut o alegere sănătoasă!

Lucia Gavrilita, Expert în nutriție vie, Certificată Internațional

Surse pentru acest articol:

https://doc.ro/sanatate/păpădia-planta-minune-pentru-sanatate

https://www.drbalint.ro/păpădia-proprietati-terapeutice-pentru-zeci-de-afectiuni/

https://www.uncorpsanatos.ro/ceai-de-păpădie-proprietati-beneficii-contraindicatii/