Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Lucia Gavriliță te învață cum să crești germeni și vlăstari acasă! Vino rapid la curs, pentru că sănătatea are culoare verde!

 

Dacă îți dorești un regim alimentar sănătos, care poate face minuni pentru întregul tău organism, atunci includerea în alimentație a germenilor (semințe încolțite) și vlăstarilor este cea mai bună opțiune. Vestea bună este că îți poți crește germenii și vlăstarii chiar la tine acasă, cu condiția să stăpânești foarte bine și pas cu pas toate tehnicile de creștere a hranei verzi și vii, de care să te bucuri în orice perioadă a anului. Este unul dintre cele mai minunate lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta!

Pentru a stăpâni pe deplin întreg procesul de creștere ai nevoie de voință, dragoste, un pic de disciplină și, cel mai important, cunoștințele necesare – etapele tehnologice care presupun alegerea semințelor de calitate, hidratarea lor, germinarea și plantarea – pe care le poți afla de la Atelierul “Grădina Ecologică din bucătăria ta – secrete și sfaturi practice pentru creșterea ierbii de grâu, a vlăstarilor și microplantelor în sol”, susținut și coordonat de Lucia Gavriliță, expert în alimentație vie și stil de viață sănătos, și fondatoarea comunității „Sănătate’n verde viu”.

Cursul va avea loc pe 17 noiembrie 2018, între orele 11:00 -14:00, la Centrul “Speranța”, bd. Traian 12/2 ap. 2, Chișinău.

Iată ce veți afla în cadrul atelierului

• Zeci de motive să optezi pentru includerea în alimentația ta a vlăstarilor;

• Ustensile de bază pentru creșterea vlăstarilor și a ierbii de grâu: care sunt și de unde le achiziționăm;

• Condițiile de bază pentru creșterea vlăstarilor și a ierbii de grâu;

• Metode și tehnici simple, practice și sigure de germinare și creștere a vlăstarilor;

• Ce semințe pot fi germinate;

• Timpul de germinare;

• Pregătirea solului și prevenirea mucegaiului;

• Planificarea grădinii ecologice din bucătăria proprie și multe alte sfaturi utile, concrete, care nu pot fi găsite în altă parte decât în cadrul acestui atelier-curs.

Așadar, dacă îți dorești să faci o schimbare reală în viața ta și ai nevoie de susținere pe această cale, ai oportunitatea de a asista la Cursul “Grădina Ecologică din bucătăria ta – secrete și sfaturi practice pentru creșterea ierbii de grâu, a vlăstarilor și microplantelor în sol” și a învăța direct de la sursă (nu din tutoriale de pe internet), cum îți poți crește germeni, vlăstari și chiar iarba de grâu la tine acasă.

Pentru că locurile sunt limitate, este bine să te înscrii din timp, completând formularul AICI!

Pentru informație tehnică: 079 77 55 14, Liliana.
Pentru informație ce ține de tematică și conținut: 079 77 55 11, Lucia Gavriliță.

Pagina evenimentului de Facebook o puteți găsi AICI!

Ce sunt, de fapt, germenii și vlăstarii?

Germenii și vlăstarii ne pot oferi, mai ales în anotimpul rece, substanțe nutritive de necontestat: proteine, minerale (în special calciu, magneziu și fier), vitamine și cantități enorme de enzime.

Germenii sunt, de fapt, semințe de legume sau cereale care au încolțit, transformându-se în plante micuțe în 3-5 zile.

Vlăstarii sunt plăntuțe mici, crescute din semințe de legume sau de plante, precum floarea soarelui, ceapă, hrișcă, grâu, ovăz, varză, sfeclă roșie, broccoli, lucernă, trifoi, etc. Aceștia pot fi consumați proaspeți germinați sau atunci când planta crește până la 14 cm. Specialiștii susțin că vlăstarii sunt o sursă foarte bună de detoxifiere, revigorare și chiar de vindecare.

Nutriționistul Steve Meyerowitz a descris vlăstarii și germenii ca fiind o hrană suficient de concentrată pentru a produce un beneficiu terapeutic. Potrivit lui, cantitatea de vitamine care se găsește în 2,5 kg de vegetale o putem asimila mâncând doar 50 de ml de vlăstari.

Dr. Brian Clement de la Institutul Hippocrate din Florida spunea că enzimele “miracol” din vlăstari și germeni stau la baza abordării “alimentelor vii” când vorbim de un regim de viață sănătos.

Ce beneficii ne aduc germenii și vlăstarii?

Iată o listă a plantelor de la care putem consuma germeni și vlăstari:

 Grâu (iarba de grâu) este o sursă bună de vitamine B, E, C, A și clorofilă. Iarba de grău ajută la creșterea numărului de celule roșii din sânge, scade tensiunea arterială, stimulează tiroida, corectează obezitatea, indigestia, readuce fertilitatea. Sucul de iarbă de grâu are proprietăți de curățare a sângelui de toxine.
 Lintea are efecte diuretice, aducând beneficii rinichilor. Conținutul ridicat în fibre susține funcționarea optimă a inimii și a sistemului circulator.
 Năutul are conținut mare de proteine și este o sursă bună de grăsimi nesaturate și fier. Pancreasul, inima și stomacul sunt beneficiarii consumului de năut.
– Floarea soarelui are un conținut ridicat de minerale, în special calciu, magneziu, fier și cupru, tot spectrul de aminoacizi, și vitamina D, rar întâlnită la vegetale. Floarea soarelui ajută în tratamentul răcelilor, bolilor pulmonare și bronșitelor.
– Vlăstarii de ridichi albe și roșii sunt bogați în vitaminele A, B1, B6, C, acid folic, potasiu, fier și fosfor, ajutând la curățarea intestinală și eliminarea paraziților intestinali. De asemenea au proprietăți expectorante, ajutând în cazul răcelilor, bronșitelor și altor afecțiuni ale aparatului respirator. Pentru că au un gust ușor piperat, aceștia pot fi consumați ca adaosuri la salate verzi sau la sandwich-uri.
– Ceapa și usturoiul sunt bogate în vitaminele A, B, C si E, în minerale cum ar fi calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, zinc, caroten și mai ales clorofila.
– Prazul este bogat în vitaminele A, B1, B2, C și minerale calciu, potasiu, fosfor și fier. Vlăstarii de praz sunt folosiți pentru întărirea sistemului imunitar și pentru scăderea colesterolului.
– Varza roșie conține vitamina A, B, C, E și K, toate mineralele și 20-25% proteine.
– Vlăstarii de broccoli conțin proteine, vitamina A, B, C, E si K, toate mineralele, aminoacizi și antioxidanți. Vlăstarii de broccoli sunt de 50 ori mai activi în lupta împotriva cancerului, decât o plantă matură de broccoli. Toate familia de plante înrudite cu broccoli-ul – kale, ridiche, muștar, conopidă, varză – este o sursă foarte importantă de enzime anti-cancer.
– Lucerna sau Alfalfa – conține vitamina A, complexul de vitamine B, C, E si K, toți aminoacizii esențiali, și este o sursă importantă de minerale: calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor. Micșorează colesterolul din sânge și ajută în tratamentul artritei, diabetului, ulcerului.
– Trifoiul conține cantități semnificative de calciu și magneziu. Are proprietăți energetice, expectorante și de curățare a sângelui de toxine. Este perfect pentru comprese în caz de arsuri, psoriazis, eczeme. Ajută fertilitatea și echilibrează hormonal.
– Doar vlăstarii de fasole de tip adzuki și mung sunt comestibili, fiindcă alte soiuri sunt toxice.
– Quinoa conține cei 8 aminoacizii esențiali, minerale: calciu, magneziu, fier, zinc.
– Hrișca are conținut mare de minerale și vitamine: fier, calciu, fosfor, vitamina B, vitamina E, cantități mari de bioflavonoide. Hrișca reduce colesterolul, ajută circulația, ajută detoxifierea.

Atât germenii, cât şi vlăstarii sunt indicaţi în alimentaţia copiilor, datorită aportului generos de substanţe nutritive atât de necesare dezvoltării armonioase a acestora.

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală

Sursa articol: http://thewoman.md/lucia-gavrilita-te-invata-cum-sa-cresti-germeni-si-vlastari-acasa-vino-rapid-la-curs-pentru-ca-sanatatea-culoare-verde/?fbclid=IwAR3x25tSEVbWtVF6zdHlBTXGwxM-VDPxuSk1KuVxaJLfxCql59q-qwup5nU