Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Lucia Gavriliță, consultant în nutriție vie: „Îmi doresc din inimă ca oamenii să devină mai conștienți și mai responsabili pentru sănătatea lor”

Uneori pentru a lua decizii radicale în schimbarea unui stil de alimentație trebuie să fii pus la limita de supravețuire. O astfel de întâmplare a făcut-o și pe Lucia Gavriliță să adopte, împreună cu întreaga familie, stilul de viață raw vegan. Între timp a fondat comunitatea Sănătatea-n Verde Viu,  expert în nutriție (health educator), certificată de Hippocrates Health Institute (Florida, SUA). Fondatoarea comunității Sănătate`n verde viu, autoare și formatoare a cursului ”ABC-ul alimentației vii”, Detoxifiere generală – remedii simple pentru probleme complexeGrădina ecologică din bucătăria ta; formatoare de opinie privind promovarea unui stil de viață sănătos.

Masterclass-urile organizate de Lucia Gavriliță au scopul de a face oamenii să conștientizeze necesitatea de a investi în calitatea vieții și a alimentației. 

Sunteți printre persoanele cunoscute în țară datorită adoptării stilului de viață raw vegan. Spuneți-ne când ați luat această decizie și ce a stat la bază?

Decizia de a adopta un stil de viață raw vegan a fost luată pe 22 aprilie 2009 în oficiul medicului Radu Valeriu Pop din localitatea Dej, judetul Cluj. A fost o vizita ca o ultimă șansă dupa mai multe căutări a răspunsurilor privind problema de sănătate cu care se confrunta fiica noastră la acel moment.

Cât timp a durat trecerea la raw veganism?

Am decis să adoptăm acest regim de alimentație imediat ce am aflat că sunt șanse de însănătoșire și soluționare a problemei de sanatate cu care ne confruntam atunci. A fost o trecere bruscă, fără măcar să fi știut înainte de a face această consultație că mâncarea și combinația alimentelor joacă un rol atât de mare sau poate chiar unul din rolurile principale în rezolvarea problemelor de sănătate cu care se confrunta omul.

Ce înseamnă să fii raw vegan? Care sunt beneficiile?

„Raw vegan”, este compus din două cuvinte „RAW” care se traduce ca „viu” și vegan care se traduce ca și vegetarian. O alimentație Raw vegană se consideră dacă persoana consumă un procentaj mai mare de hrană vie decât hrană pregătită termic, evident că se referă la consumul de alimente vegetale: nuci, semințe, legume, leguminoase, fructe, cereale etc. Cu alte cuvinte, se consumă tot înafară de produsele de origine animală. Noi am început cu un procentaj de 60/40, iar acum în marea majoritate a timpului consumam în jur de 80% hrană crudă și 20% hrană pregătită termic. Pe timp de vară consumăm chiar 100% crudități. Hrana pregătită termic este în mare parte leguminoasele, care nu se recomandă a fi consumate în formă crudă decât doar câteva dintre ele și doar în forma germinată. Beneficiile sunt de neenumerat întrun singur articol. Acestea sunt pe toate planurile, atât din punct de vedere fizic, psihologic, comportamental și multe altele.  De multe ori mă prind la gândul că doar dupa ce mă eliberez de un disconfort, conștientizez că de fapt l-am avut. Noi ne obișnuim cu anumite disconforturi, le acceptam ca parte componentă a stării noastre fără ca măcar să ne dăm seama că de fapt acesta este un disconfort. Așa am experimentat eu când dintr-o anumita zi nu am mai avut vârtejuri după ce mă ridicam brusc în picioare. Nu îmi amintesc când am început să le am în general. Am impresia că le-am avut dintotdeauna. Credeam că așa sunt eu sau că așa este în general și că așa trebuie sa fie. Doar dupa ce m-am eliberat de ele, am înțeles și experimentat direct cât de bine este să nu le mai ai. Aș putea descrie înca multe alte lucruri mici care au devenit parte a trecutului întunecat, lucruri care mă deranjau  fără să-mi dau seama, lucruri care și-au făcut loc în conștiința noastră ca parte componentă a vieții noastre și care, de fapt, nu trebuiau să fie acolo. De acestea ne dăm seama doar după ce nu le mai avem.

Care au fost schimbările la nivel fizic și psihic după ce ați ales acest stil de viață?

Din punct de vedere fizic ne-am eliberat de toate problemele de sănătate pe care le-am avut și credeți-mă că am avut destule, cele mai multe fiind autoimune, iar problema fetiței- terminală sau nesupusă niciunui tratament medicamentos. Din punct de vedere psihic sau emoțional, ne-am eliberat de frica zilei de mâine ce ține de sănătate. Nu facem decât analiza generală de sânge o dată în an, când plecăm pentru consultația de rutină la Dej, la Domnul Pop. Frica ne ține în lanțuri și ne face prizonierii cozilor lungi la diverși specialiști în domeniu pentru care se cheltuie bani și timp în plus.

Care sunt pașii esențiali de urmat dacă dorim să devenim raw vegani?

Primul și cel mai simplu pas este de inclus cât se poate de mult hrană crudă în meniul nostru tradițional. Indiferent ce am alege să punem în farfurie, jumatate ar fi bine să fie ceva crud, ideal de sezon. Al doilea pas ar fi să introducem în numărul meselor pe care le avem, o masă crudă. E foarte simplu de început ziua cu o masă de fructe sau cu un suc verde din frunze. Acestea ne vor da energie și nutrienții necesari pentru o bună parte din zi și ne va ajuta să începem ziua sănătos.

Să vorbim despre sucurile naturale din fructe și legume. Cât de bine le putem integra într-o dietă când vrem să slăbim câteva kilograme?

Sucurile sau smoothie-urile sunt foarte binevenite în regimurile de însănătoșire sau slăbire, pentru că sunt mese bogate în nutrienți și foarte usor digerabile, fapt care contribuie la o asimilare aproape integrală a acestora, fără ca organismul să cheltuie energie proprie pentru a le metaboliza.

Ce alimente de bază putem consuma/combina?

Ca aliment de bază aș menționa sucul de iarba de grâu sau orice alt suc sau smoothie verde. Acestea pot fi considerate alimente de bază, dar și medicamente sau superalimente, pentru că sunt foarte consistente și bogate în nutrienți importanți care ne fac să ne simțim mult mai bine, energizați și mai sănătoși.

În prezent organizați masterclass-uri dedicate raw vegan-ului. Care este mesajul pe care doriți să-l transmiteți celor care vor să adopte acest stil de viață sănătos?

Cursurile pe care le organizez sunt îndreptate către persoanele care doresc să trăiască fără durere sau medicamente cu mesajul simplu „persoana sanatoasă este persoana informată”. Sunt lucruri atât de simple și ușor de implement care din prima zi ne fac să ne simțim mult mai bine. Pentru că nu suntem informați, sau pentru că această informație nu este foarte publică, ajungem să pierdem timp și bani mult mai mulți  mai târziu. Cel mai trist este că pentru unii, uneori, este prea târziu să se informeze, de aceea întotdeauna încurajez participanții cursurilor mele să ducă „vestea bună” mai departe, celor care nu au avut posibilitatea să fie partea a acestora. Îmi doresc din inimă ca oamenii să devină mai conștienți și mai responsabili pentru sănătatea lor. Nimeni nu își asumă responsabilitatea asupra sănătății noastre. Fiecare dintre noi este propriul său medic și propriul său educator al sănătății. Nu am auzit niciodată niciun medic să spună că ne dă garanție 100% privind tratamentul pe care îl indică. În astfel de cazuri noi luăm decizia de a  accepta  acest tratament sau nu. Deci responsabilitatea asupra sănătății noastre ne aparține  în totalitate? Așa este. Pentru aceasta trebuie să ne informăm și să decidem ce e mai bine pentru noi atunci când înca nu este prea târziu. Se spune că „a fi sănătos te costă” și este adevărat, dar și mai adevărat este că a fi bolnav costă chiar mai mult.

Ați avut vreun moment când ați vrut să renunțați la acest stil de viață?

Noi ca și familie am primit acest protocol de  însănătoșire pentru doi ani. Putem spune că am acceptat și am respectat acest regim printr-o constrângere sau pentru că nu am avut o altă soluție. După această perioadă în unanimitate am decis să ramânem la acest stil de viață și de data aceasta pot să afirm că am făcut-o fără a fi constrânși de circumstanțe. Am făcut-o mai mult din convingere și din dragoste pentru acest stil de viață. Este un stil de viață în care te simți eliberat de vina că cineva a trebuit să moară ca tu să poți delecta papilele tale gustative. Este un stil de viață în care mâncarea se transformă în medicamentele de care ai nevoie și medicamentele îți sunt alimentele pe care ți le combini în propria ta farfurie. Este o viață fără frică și fără aparate de diagnostic medical, cu mai mult timp pentru familie și pentru lucrurile importante pe care dorești să le faci fără ca să te gândești la diverse incomodități ce țin de sănătate. Este de fapt viața pe care meriți să o traiești și pentru care am fost creați să o trăim frumos și sănătos!

Autor: Paulina Gușan

Sursa articol: http://evenimente.md/lucia-gavrilita-consultant-in-nutritie-vie-imi-doresc-din-inima-ca-oamenii-sa-devina-mai-constienti-si-mai-responsabili-pentru-sanatatea-lor-foto/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.