Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

LEURDA – superalimentul lunii martie

Leurda este o plantă care apare primăvara și al cărei miros seamănă cu cel al usturoiului. Din acest motiv mai este numită și usturoiul sălbatic. Frunzele de leurdă sunt verzi și lucioase și cresc direct din pământ, fără tulpină aferentă. 

Beneficii asupra sănătății

Aceasta este folosită de secole drept tonic pentru organism, grație proprietăților antiseptice, antibacteriene și purifiante. La fel ca usturoiul, leurda poate avea un impact benefic asupra colesterolului mărit și hipertensiunii, așa încât un consum regulat poate reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare, dar și fluidificarea sângelui și, implicit scăderea riscului de tromboză sau de accident vascular.

Principala acțiune apreciată a leurdei este cea depurativă. Un consum regulat de leurdă ajută la curățarea sistemului digestiv și a sângelui, favorizând eliminarea toxinelor. Leurda are și efecte antiseptice, antibacteriene și antifungice cunoscute, care sunt similare cu cele ale usturoiului. Din acest motiv, leurda este un aliat important în tratarea virozelor și răcelilor de primăvară.

Tot asemenea usturoiului, leurda acționează în mod activ în cazul viermilor intestinali, a diareei, indigestiei, balonării și colicilor abdominali. De asemenea, există multe remedii naturiste pe bază de leurdă pentru tratarea acestor afecțiuni, pe care le poți utiliza în afara sezonului de leurdă. 

Tototdată, leurda este utilă și pentru sănătatea rinichilor. Printr-un consum regulat de leurdă se poate elimina excesul de acid uric și se poate favoriza urinarea și vindecarea infecțiilor urinare. În caz de infecție urinară sau exces de acid uric, este important mai întâi să te consulți cu un medic specialist și să urmezi tratamentul indicat de acesta. De asemenea, este recomandat să îi comunici dacă urmezi un regim cu leurdă sau consumi un remediu pe bază de leurdă, în paralel cu tratamentul medicamentos. 

Nu în ultimul rând, leurda îmbunătățește memoria și atenția, tratează insomnia și este recomandată deseori în cazurile de astenie de primăvară, datorită proprietăților tonifiante și curative. 

Ce conține leurda?

În 100 de grame de leurdă se găsesc 19 calorii și 2,2 grame de fibre, fiind recomandată persoanelor care se află la dietă. Totodată, leurda conține vitamina C(150 mg la 100 de grame), cât și calciu (76 mg la 100 de grame), magneziu (22 mg la 100 de grame), potasiu (336 mg la 100 de grame) și sulf (61 mg la 100 de grame).

Cum este bine să consumăm leurda?

Ca să nu își piardă valoarea nutrițională, cel mai bine este să fie consumată proaspătă, având un rol detoxifiant, adăugată în salate, sosuri sau pateuri, dar creativitatea culinară este nemărginită.

Mai jos vă lăsăm o rețetă de pate din urzici și leurdă pe care trebuie s-o pregătești neapărat, mai ales în perioada Postului, când este bine să urmăm o alimentație nutritive și sănătoasă!

 Ingrediente: 

  • 10 fire de leurdă poaspătă
  • 50-100 g urzici
  • un avocado
  • 2 linguri suc de lămâie
  • o cană sau 300 g nuci hidratate
  • o linguriță sare neiodată
  • *Atunci când nu mai este sezonul leurdei, putem folosi usturoiul în locul ei!

Urmăriți rețeta integrală în video și distribuiți mai departe!

 

 

 

Nu uita: Sănătatea este o alegere, alege să fii sănătos!

Dacă ai citit acest articol, deja ai făcut o alegere sănătoasă!

Lucia Gavrilita, Expert în nutriție vie, Certificată Internațional

 

Surse pentru acest articol:

https://doc.ro/dieta-si-sport/leurda-sau-usturoiul-salbatic-proprietati-si-beneficii

https://www.csid.ro/plante-medicinale/leurda-allium-ursinum-11835647/