Beneficiile isopului le erau cunoscute vechilor civilizații, însuși numele actual al plantei este adaptat după un termen grecesc (hyssōpos = „plantă sfântă”) ce descrie utilizarea sa – frunzele de isop erau întrebuințate pentru curățarea templelor. Planta este menționată și în Biblie, în Psalmul 50, al lui David: „Stropi-mă-vei cu isop și mă voi curăți /…/”.
Ce substanțe nutritive conține isopul și ce beneficii aduce?
Unul dintre cei mai importanți compuși ai isopului – hisopina, o substanță cu gust amar, conține minerale esențiale organismului: calciu, sodiu, fosfor, fier sau cupru. Datorită acestora, isopul este folosit și în tratarea anemiei.
Medicinal, isopul este un expectorant eficient, popularitatea plantei datorându-se în bună parte acestei proprietăți ale sale. Planta intră în compoziția ceaiurilor antiasmatice și este un bun antispastic, carminativ, antiinflamator și tonic (prin taninurile și marubiina pe care le conține). Adăugat preparatelor culinare, pe lângă gustul pe care-l dă acestora, rolul isopului este să sporească pofta de mâncare și să combată balonarea.
În plus, această plantă minunată acționează ca un purificator al sângelui. De asemenea, are efecte pozitive și asupra vaselor capilare, prin scăderea fragilității acestora.
Uleiurile volatile și flavonoidele din compoziția sa (pinen, pinocamfen, diosmina) fac din isop o plantă foarte prețioasă pentru sănătate – unul dintre motivele pentru care vechii greci o apreciau era acțiunea sa antiseptică datorată chiar acestor substanțe. Oamenii obișnuiau să consume florile acestei plante atunci când se confruntau cu o infecție în organism.
Cum să folosești planta de isop?
Planta isop face parte din familia mentei, dar florile seamană cu cele ale lavandei și are un gust picant aromat, ușor amărui. Se folosește cu încredere și în prepararea mâncărurilor, precum supa de fasole sau de cartofi. Nu are o aromă puternică, de aceea se combină cu alte ierburi la fel de slabe în aromă.
Frunzele verzi de isop se pot adăuga în salate, alături sau în loc de busuioc. Câteva frunze de isop dau savoare unui preparat final sau unei marinade. Iar frumoasele flori se pot folosi pentru ornamentarea salatelor.
Ca și condiment în mâncăruri sățioase, planta compensează efectul negativ asupra ficatului, împiedicând infiltrarea grasă a acestora, drenând și activând ficatul.

Infuzia de isop are o aromă plăcută și este folosită adesea în tratamentul afecțiunilor pulmonare.
Infuzia se prepară adăugând peste 2 lingurițe de plantă uscată și mărunțită o cană cu apă fierbinte. Vasul se acoperă și se lasă la infuzat timp de 15 minute, după care se strecoară și se consumă pe stomacul gol, cu 15 minute înaintea meselor principale.
În Republica Moldova se găsește în comerț ceai de isop potrivit pentru infuzat, aici este link-ul!
Utilizat pe plan intern, isopul are proprietăți bronhodilatatoare, sedative, antiasmatice, sudorifice, expectorante, antispastice, stomahice, carminative, vasodilatatoare, hipotensive, antivirale, anticataralice, laxative, este tonic digestiv, respirator, iar pe cale externă are efecte cicatrizante, antiseptice, astringente și antiherpetice.
Mai mult, frunzele, tulpina și florile de isop sunt aromate, dând prin distilare o esență foarte apreciată în parfumerie, aromaterapie și în cosmetică.
Uleiul esențial de isop se utilizează în stare pură sau în combinație cu alte uleiuri compatibile, pentru îmbogățirea produselor cosmetice. Se folosește, de asemenea ca și ingredient de bază pentru masaj, baie aromatică, dușuri, comprese, aromatizoare pentru încăperi.
Uleiul de isop poate ac’iona ca un antibiotic natural, în combaterea anumitor infecții. Acestea pot fi infec’ii respiratorii superioare, infecții ale tractului urinar și infecții ale pielii. De asemenea, efectele antimicrobiene și antiinflamatorii îl fac excelent pentru iritarea ușoară a pielii. Este foarte bun pentru arsuri minore, mici tăieturi și chiar degerături.
În aromaterapie, planta isop se folosește pentru afecțiunile sistemului nervos, în stari de neliniște, stres, nervozitate excesivă, oboseală. Este recunoscut pentru echilibrarea emoțională. Săpunul cu isop curață, reimprospatează și tonifiază, fiind recomandat pentru toate tipurile de piele. Sarea de baie cu ulei esențial de isop are acțiune antibacteriană și cicatrizantă în afecțiunile pielii, prevenind infecțiile.
Pentru a te bucura de beneficiile acestei plante, ai grijă să ai un mod de viață sănătos, alimentație echilibrată și cât mai variată nutritional.
Și nu uita: Sănătatea este o alegere, alege sănătatea!
Dacă ai citit acest articol, deja ai făcut o alegere sănătoasă!
Lucia Gavrilita, Expert în nutriție vie, Certificată Internațional
Surse pentru acest articol:
https://sfatnaturist.ro/planta-isop-remediul-natural-de-nadejde-in-tratarea-bolilor-de-plamani/
https://diversificare.ro/alimente/2014/03/isop-planta-medicinala-ce-curata-organismul/
https://doxologia.ro/familie/stil-de-viata/ce-puteti-trata-cu-ceai-de-isop
https://biocamara.md/ro/product/ceai-de-isop-50