Iarba grasă este o sursă sigură de nutrienți în special de Omega3. Este o plantă puțin capricioasă și o „comoară” de neînlocuit, deoarece se poate dezvolta pe soluri sărace. Şi-a făcut loc în bucătăriile de pe tot globul, pentru gustul şi conţinutul său de substanţe benefice sănătăţii.
Conținutul și beneficiile pentru sănătate ale ierbii grase
Această plantă suculentă conține aproximativ 93% apă, iar frunzele sunt mici și verzi, în timp ce tulpinile au o culoare roșiatică.
O să o observi de multe ori cum crește pe marginea trotuarelor, prin crăpăturile aleilor, însă poate fi crescută fără nicio problemă în grădini.
100 de grame de frunze conțin 26% vitamina A, 35% vitamina D, 17% magneziu, 15% mangan, 14% potasiu, 11% fier si 7% calciu. După cum vezi, iarba grasă conține foarte multe vitamine benefice pentru organism!
Totodată, iarba grasa mai conține și vitaminele B1, B2, B3, cupru, fosfor și folat sau acid folic ori vitamina B9. Mai mult, planta mai conține și melatonina – ”hormonul somnului”
După cum am menționat și în titlu, iarba grasă este și foarte bogată în acizi grași Omega 3, pe care corpul uman nu îi poate produce. Din acest motiv, este bine să consumi iarba grasă, dacă alegi un stil de alimentație vegan sau raw vegan.
Iarba grasă este bogată și în fibre, potrivite pentru o digestive bună, în același timp, datorită conținutului de mangan, fier și magneziu te va ajuta să previi osteoporoza și să ai oase mai puternice.
Mai interesant este că ai parte de toți acești nutrienți cu doar 16 calorii. Asta inseamnă că iarba grasă este una dintre cele mai nutritive plante, însă, în același timp este și prietenă cu silueta ta.
Cum să folosești iarba grasă?
Iarba grasă este extrem de folositoare dacă vrei sa o utilizezi în alimentație. Buruiana-minune pe care multi o aruncă din gradina lor este delicioasă dacă o folosești în salate. Poți mânca frunzele, semințele sau tulpinele.
Gustul acestor frunze este asemănător cu cel al spanacului sau a năsturelului.
Iarba grasă poate fi folosită în salate din castraveți, roșii, avocado, ridiche, morcovi, vlăstari, în combinație cu quinoa sau alte semințe. Lasă creativitatea ta să o folosească în diferite rețete din bucătărie. O să vezi că și gustul mâncării se va îmbunătăți!
Poți face și un smoothie folosind frunze de iarbă grasă și combinând cu diverse fructe de sezon, plante verzi, vlăstari.
Pentru a te bucura tot anul de beneficiile ierbii grase, încearcă să transformi planta în pulberi, după ce o usuci bine cu ajutorul unui deshidrator.
4 motive să consumi iarba grasă
- Iarba grasă te poate ajuta să tratezi bolile gastro-intestinale, așa că o poți folosi cu succes pentru tratarea bolilor precum diaree sau dizenterie.
- Planta este si un ajutor de nădejde pentru sistemul circulator, deoarece conține fier și cupru. Elementele sunt esențiale pentru o bună circulație a sângelui.
- Chiar și sănătatea cardiovasculară poate fi îmbunătățită dacă o să consumi iarba grasă. Potasiul și acizii grași Omega 3 vor regla nivelul colesterolului.
- Iarba grasă este o plantă ce combate depresia. Este una dintre cele cinci plante – pe lângă salată, frunzele de amarant, spanacul sălbatic și nasturel – cu un conținut bogat în substanțe antidepresive. Este, de asemenea, o sursă superioară de calciu, magneziu, potasiu, fenilalanina și triptofan, toate fiind cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora efectele substantelor depresive din creier.
Nu uita: Sănătatea este o alegere, alege sănătatea!
Dacă ai citit acest articol, deja ai făcut o alegere sănătoasă!
Lucia Gavrilita, Expert în nutriție vie, Certificată Internațional
Surse pentru acest articol:
https://cumsa.ro/nutritie/cum-sa-folosesti-iarba-grasa-mancare-planta-medicinala/
https://viataverdeviu.ro/iarba-grasa-beneficii