Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Fructele de măceșe, un adevărat medicament natural

Este suficientă o plimbare în parcul tău preferat, pădurea cea mai apropiată sau marginea unei livezi să descoperi cum stau „dezgolite” la soare fructele de măceș. Atât de frumos colorate, coapte și pline nu poți rezista să nu le culegi, chiar dacă de multe ori nu știi cum le vei folosi sau ce beneficii au pentru sănătatea ta.

Este bine că acest articol a ajuns astăzi la tine, pentru că încă nu au venit înghețurile, iar acele măceșe recoltate chiar înainte de brumă sau îngheț sunt considerate cele mai bune deoarece conțin cea mai mare cantitate de vitamine, minerale și antioxidanți. Fructele brumate/înghețate nu mai sunt așa de bune, pentru că sunt moi și își pierd o parte din vitamina C.

După recoltare, măceșele trebuie uscate rapid pentru a nu-și pierde substanțele active. Apoi se păstrează într-un loc uscat și răcoros, pentru a evita încălzirea și fermentarea lor.

Măceșele sunt apreciate de sute de ani pentru efectele lor terapeutice deosebite și pot fi consumate sub formă de pulbere, siropuri, ceaiuri, dulcețuri, gemuri.

Ele conţin de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele şi de 200 de ori mai multă vitamina C decât merele, vitaminele A, B1, B2, B3, K, magneziu, calciu, fier, potasiu, taninuri, pectine şi uleiuri volatile. De preferat sunt infuziile din fructe, pentru a nu distruge vitamina C prin fierbere, pentru întărirea sistemului de apărare, împotriva infecţiilor, hipertensiunii, pentru ameliorarea afecţiunilor cardiace şi a varicelor .

Valorile nutriționale ale fructelor de măceș

Măceșele sunt o minune din punct de vedere nutrițional. Sunt pline de vitamine și minerale ce aduc multiple beneficii pentru sănătate.

100 g de măceșe crude conțin:

  • Calorii 162
  • Grăsimi 0,3 g
  • Proteine 1,6 g
  • Carbohidrați 38,2 g
  • Fibre dietetice 24,1 g
  • Vitamine
    • Vitamina A 4345 IU
    • Vitamina C 426 mg
    • Vitamina E 5,8 mg
    • Vitamina K 25,9 mcg
    • Riboflavina 0,2 mg
    • Niacina 1,3 mg
    • Vitamina B6 0,1 mg
    • Folat 0,3 mcg
    • Acid Pantotenic 0,8 mg
    • Colina 12 mg
    • Betaina 2,9 mg
  • Minerale
    • Calciu 168 mg
    • Fier 1,1 mg
    • Magneziu 69 mg
    • Fosfor 61 mg
    • Potasiu 429 mg
    • Sodiu 4 mg
    • Zinc 0,3 mg
    • Cupru 0,1 mg
    • Mangan 1 mg

Beneficii ale măceșelor

Măceșe pentru un sistem imunitar sănătos

Unul dintre cele mai impresionante beneficii ale măceșelor este concentrația mare de vitamina C.

În timp ce cantitatea exactă variază în funcție de plantă, s-a dovedit că macesele au cel mai mare conținut de vitamina C din toate fructele și legumele.

Vitamina C joacă multe roluri foarte importantă în sistemul imunitar, inclusiv:

  • stimuleaza producerea de celule albe din sânge numite limfocite, care vă protejează corpul împotriva infecțiilor
  • sporeste funcția limfocitelor
  • contribuie la menținerea barierei de protecție a pielii împotriva agenților patogeni externi
  • ajută la restabilirea echilibrului florei intestinale, mai ales după un tratament cu antibiotic iar prin conținutul ridicat în vitamine și minerale fructele dau rezultate uimitoare și în caz de anemie.

Pe lângă vitamina C, măceșele conțin niveluri ridicate de polifenoli și vitamina A și vitamina E, toate acestea contribuind la întărirea și protejarea sistemului imunitar.

Ajută în lupta cu îmbătrânirea pielii – colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul tău și responsabil pentru asigurarea elasticității pielii tale.

Vitamina C s-a dovedit că promovează sinteza de colagen și protejează celulele pielii de deteriorarea soarelui, ambele putând ajuta la menținerea pielii mai ferma și cu un aspect mai sănătos. Deoarece ceaiul de măceșe este bogat în această vitamină, consumul ar putea aduce beneficii pentru pielea ta.

În plus, ceaiul de măceșe conține astaxantina carotenoidă, care poate avea efecte anti-îmbătrânire, deoarece ajută la prevenirea descompunerii colagenului.

Alte carotenoide din ceaiul de măceșe pot  aduce beneficii pentru sănătatea pielii. În special, vitamina A și licopenul sunt cunoscute pentru a proteja celulele pielii de deteriorarea soarelui.

Alungă oboseala – prin conținutul de substante active (vitaminele A, D, E, B1, B2, K), zaharuri, uleiuri volatile, lecitina și minerale (calciu, magneziu fier, potasiu) sunt considerate un medicament naturist, revigorant, care alungă oboseala.

Susținerea sănătății oaselor, mușchilor și articulațiilor – Vitamina C din măceșe ajută și la creșterea colagenului care intră în structura oaselor, mușchilor și articulațiilor. De aceea, remediile pe bază de măceșe sunt utile în prevenirea și ameliorarea bolilor reumatismale. Un studiu realizat în Germania a demonstrat că pudra de măceșe, administrată în cure repetate, are efecte benefice în reducerea durerilor și altor simptome din poliartrita reumatoidă.

Îmbunătățirea digestiei – fibrele din măceșe asigură o digestie sănătoasă și contribuie la reducerea riscului de obezitate. În urma unor studii s-a demonstrat că infuzia de măceșe contribuie la menținerea greutății corporale, ajutând la absorbția de amidon și glucoză. În plus, studiile arată că măceșele din au un conținut ridicat de antioxidanți numit tilirosid, care poate avea proprietăți de ardere a grăsimilor.

Asigurarea stării de bine – prin aportul de vitamine și minerale, măceșele au rol energizant și relaxant, ameliorând stările anxioase și depresive. Consumate frecvent, ceaiurile de măceșe, siropurile, gemurile, tincturile pot diminua stările depresive, tulburările de anxietate, astenia de toamnă, oboseala cronică. Ceaiul de măceșe revigorează organismul în stări de convalescență, stări febrile, recuperarea după operații.

Afecțiuni hepatobiliare – măceșele au însușirea de a mări secreția biliară și au o acțiune benefică în cazul diferitelor afectiuni hepatice, în cazul litiazei și infecțiilor biliare.

Afecțiuni renale și urinare – ceaiul de măceșe are un pronunțat efect diuretic, antiinflamator și calmant asupra mucoaselor tractului urinar, fiind util în cazul inflamării căilor renale, în cazul insuficienței renale, a edemelor renale, în cazul incontinenței urinare, în caz de cistite, pielonefrite. Aceste efecte se datorează semințelor de măceș, care conțin substanțe cu un puternic efect diuretic și care protejează rinichii și vezica urinară de infecții.

Măceșele în uz extern decoctul de măceșe se poate aplica sub formă de comprese pentru dureri reumatice și îmbunătățirea mobilității articulare. Compresele cu decoct de măceșe pot fi folosite în caz de psoriazis, contuzii, ințepături de insecte, cuperoză, dermatoze alergice.

Fructele de măceș pot fi folosite în ceai, sub formă de pulberi, decoct, tinctură, sirop sau ulei.

Uleiul de măceșe este și el un preparat cu multiple beneficii, mai ales pentru cei care vor să scape de vergeturi. Masarea zonelor afectate de vergeturi cu un astfel de ulei va duce, în timp, la estomparea lor.

Măceșele au multiple beneficii pentru sănătatea ta și este printer alegerile sănătoase ce le poți face în acest sezon!

Nu uita, sănătatea este o alegere, alege să fii sănătos!

Lucia Gavrilita, Expert în nutriție vie, Certificată Internațional

Surse pentru acest articol:

https://doctor-farm.md/2017/09/21/macese-beneficii-vindecatoare-pentru-sanatate/

https://sfaturimedicale.ro/macesele/

https://sanatatesinatura.info/macese-beneficii-efecte-folosire/

https://vegis.ro/blog/macese-remediul-universal/

nutritiondata.self.com