Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Florile de soc – aromate și cu zeci de beneficii pentru sănătate

Știați că socul este cea mai veche plantă cultivată de om? De peste 4000 de ani, vindecarea alergiilor sau a unor boli precum astmul, sunt de neconceput în lipsa acestuia. Numit în tratatele de botanică Samabucus nigra, socul este un arbust de dimensiuni medii cu o tulpina răsfirată, în medie de până la cinci metri, care înflorește din mai până în iunie-iulie.

Grație mirosului parfumat care îmbie grădinile și parcurile, știm întotdeauna când este momentul potrivit pentru colectarea florilor de soc în scopuri medicinale. Pentru vindecarea diferitelor afecțiuni, se utilizează florile recoltate la începutul înfloririi,  când 70-80% dintre ele sunt înflorite. Dacă sunt culese prea târziu florile devin amare.

Beneficii și proprietăți ale florilor de soc

Bogate în substanțe nutritive – florile de soc sunt un aliment cu un conținut scăzut de calorii, dar cu o mulțime antioxidanți. 145 de grame de soc conțin 106 calorii, 26,7 grame de carbohidrați și mai puțin de 1 gram fiecare de grăsimi și proteine . 

Antioxidanții din soc sunt esențiali pentru protejarea organismului contra radicalilor liberi, sursă primară a multor probleme de sănătate cu care ne confruntăm. Radicalii liberi pot afecta reproducerea celulară, de unde, printre altele, efectul de îmbătrânire prematură a pielii și riscul sporit de cancer. Antioxidanții din florile de soc, precum și din celelalte componente ale sale (frunze, fructe, scoarta), luptă împotriva radicalilor liberi neutralizându-i înainte ca ei să producă efecte ireversibile.  

Sunt o sursă bună de acizi fenolici. Acești compuși sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea daunelor cauzate de stresul oxidativ din organism.

O sursă bună de flavonoli. Socul conține antioxidanți flavonoli quercetină, kaempferol și izorhamnetin. Florile conțin de până la 10 ori mai multe flavonoli decât fructele.

Florile de soc pot ameliora simptomele de răceală și gripă. Extractele de soc negru și infuziile de flori s-au dovedit a ajuta la reducerea severității și a duratei gripei. Consumul de flori de soc poate ameliora simptomele răcelii cu până la 60%.

Florile de soc au, de asemenea, proprietăți diuretice și laxative. Datorită conținutului de acid cinamic, florile de soc sunt eficiente în tratarea și prevenirea constipatiei, stimuland activitatea intestinală.

Reduc colesterolul “rău” –  Florile de soc conțin quercetina, de aici efectele pozitive asupra colesterolului LDL. Socul nu determină scaderea valorilor colesterolului, ci împiedică într-o bună măsură oxidarea sa în organism, proces care duce la apariția depunerilor de pe artere, la boli cardiace și vasculare grave.

Florile de soc se folosesc cu succes în curele de detoxifiere a organismului și înlăturarea problemelor renale, mai ales în cazul litiazei renale sau a nisipului la rinichi. Având efect diuretic și sudorific contribuie la eliminarea apei și a toxinelor din organism, diminuează aspectul pielii de coajă de portocală. Este eficient în afecțiunile reumatice și artrită, alină durerile de încheieturi, previne apariția varicelor.

Florile de soc au proprietăți antibacteriene și antivirale și pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea unor alergii și la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar.

Socul poate crește secreția de insulină și poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge. Având în vedere că diabetul de tip 2 este un factor major de risc pentru bolile cardiace și vasculare, gestionarea glicemiei este importantă în prevenirea acestor afecțiuni. Un studiu a constatat că florile de soc inhibă enzima alfa-glucozidază (α-glucozidază), care poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Sănătate pentru piele – Floarea de soc contribuie la vindecarea leziunilor de la nivelul pielii. Extractul din flori de soc este utilizat in tratamentul erupțiilor cutanate, arsurilor sau infecțiilor. Proprietățile curative ale florilor de soc pot fi utilizate și în cazul diminuării pistruilor sau reducerea acneei.

Recoltarea florilor de soc

Recoltarea se desfășoară pe vreme bună până în orele amiezii, după ce se risipește roua sub razele soarelui. Cu ajutorul unui cuțit sau al unei foarfeci de grădină, tăiați câte influorescente socotiți a fi necesare, imediat de sub locul de ramificare. Uscarea nu se face la umbră, ca la majoritatea plantelor medicinale, ci la soare, pentru a fi mai rapidă, şi planta, care are codiţele foarte bogate în apă, să nu intre în fermentaţie şi să se strice. De regulă, florile se întind la soare sub o placă de sticlă, ca să nu le plouă, în strat unic şi suficient de răsfirate ca să se poată usca rapid. Florile uscate de soc au codiţele tari şi casante, iar petalele capătă o tentă ceva mai gălbuie. Florile obtinute cu miros placut aromatic, vor putea fi  utilizate din acest moment în ceai sau decoct, ori păstrate într-un săculeț de pânză care să le dea voie sa “respire”.

Cum folosim florile de soc?

Florile uscate se folosesc pentru ceai sau decoct.

Pentru infuzia din flori de soc, trebuie să adaugi aproximativ o linguriță de flori în 250 ml de apă fierbinte.

Se acopera vasul și se lasă la infuzat timp de 5-10 minute.

Se strecoara și se serveste, în funcție de gust. Fie simplu, fie cu miere de albine. Mierea se adaugă dupa ce infuzia nu este foarte fierbinte. Nu se recomandă a se consuma cu zahăr!!!

Pentru decoct de soc, se fierb 50-60 g de flori în 300 ml apa, timp de 3-4 minute.

Ceaiul de flori de soc se ia contra tusei în afectiunile aparatului respirator: răceală, gripă, bronșită, ca și în reumatism sau boli ale aparatului urinar. Întrucât facilitează eliminarea apei din corp, prin dizolvarea excesului de strat adipos, preparatele cu flori de soc oferă randament în curele pentru slăbit.

Este nevoie de prudență privind consumul în exces, care poate conduce la tulburări gastrointestinale.

Pentru uz extern, sub formă de compresii cu infuzii se pot folosi pentru tratarea acneei, gutei, degerăturilor, furuncule, abcese, conjunctivite.

Nu uita: Sănătatea este o alegere, alege să fii sănătos!

Dacă ai citit acest articol, deja ai făcut o alegere sănătoasă!

Lucia Gavrilita, Expert în nutriție vie, Certificată Internațional

Surse pentru acest articol:

https://www.drbalint.ro/socul-planta-cu-proprietati-miraculoase-in-multe-afectiuni/

https://www.libertatea.ro/lifestyle/flori-de-soc-beneficii-intrebuintari-3526463

https://doc.ro/dieta-si-sport/flori-de-soc-beneficii-pentru-sanatate-si-retete

https://www.csid.ro/sanatate/sanatate-health/florile-de-soc-beneficii-extraordinare-pentru-sanatate-16024442/

https://ziarulunirea.ro/florile-de-soc-oricum-le-ai-prepara-iti-aduc-doar-sanatate-327081/

http://www.gradinamea.ro/Cand__cum_si_pentru_ce_colectam_florile_de_socA_9500_580_1.html

https://www.farmaciata.ro/floarea-de-soc-6-beneficii-uimitoare/

https://www.biod.ro/socul-si-florile-de-soc/