Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Florile de salcâm – „medicamentul” aromat al lunii mai

Florile salcâmului apar în mai-iunie, timp de 7-10 zile, după apariția frunzelor. Există și o afirmație care susține că „salcâmii înfloresc atunci când sunt siguri că a venit primăvara” 🙂 

Florile celor mai răspândite specii de salcâm sunt de culoare alb-crem, alte specii mai rare având flori roz sau violet. Sunt foarte aromate si dulci, parfumul lor fiind inconfundabil. În interiorul lor se ascund cantități mari de nectar. Acest nectar este cules de albine, care produc minunata miere de salcâm. Însă nu doar pentru albine sunt o adevărată mină de aur florile de salcâm, ci și pentru sănătatea noastră.

 

Conținut și beneficii ale florilor de salcâm

Florile de salcâm sunt extrem de benefice pentru sănătate datorită compoziției lor bogate în vitamine, minerale, glucide, flavonoizi, carotenoizi, uleiuri volatile.

Uleiurile volatile din florile de salcâm sunt renumite pentru capacitatea lor de a trata anxietatea și stresul. De asemenea, s-a demonstrat în cadrul unor cercetări că uleiurile esențiale pot ajuta la combaterea afecțiunilor provocate de inflamații.

Amelioreaza durerea de stomac. Puteți utiliza un ceai din flori de salcâm pentru a combate crampele si inflamatiile gastrointestinale, cum ar fi cele din dispepsii, gastrită, ulcer gastroduodenal, colite.

Ajută la vindecarea rănilor. Salcâmul este adesea folosit pentru a se produce creme care ajuta la vindecarea rănilor. Medicii, oamenii de stiinta si cercetatorii considera ca acest efect se poate datora unora dintre substantele chimice ale sale, cum ar fi alcaloizii, glicozidele si flavonoidele. De asemenea, poate ajuta la vindecarea herpesului, leziunilor ulceroase ale pielii si poate ameliora eczemele.

Calmează tusea și durerile în gât. Datorită proprietăților antitusive, ceaiul cu flori de salcâm poate fi folosite cu succes în tratarea tusei din bronsita, astm, viroze respiratorii.

O cană cu ceai de salcâm băută înainte de a merge la culcare cu o oră-două vă asigură un somn liniştit. Florile de salcâm acţionează asupra sistemului nervos, având capacitatea de a calma.

Tot aceste flori parfumate reduc excitabilitatea nervoasă, de aceea se recomandă împotriva durerilor puternice de cap. Infuzia combinată, câte un litru pe zi, îndulcită cu miere, este un remediu excelent în cefalee şi stări de greaţă care se agravează la stimulii sonori şi auditivi.

Moduri de utilizare ale florilor de salcâm

 

Aromaterapie cu flori de salcâm

Florile de salcâm au o aromă inconfundabilă, despre care se spune ca are un efect usor sedativ asupra sistemului nervos, reducând anxietatea și iritabilitatea. Pentru a profita din plin de proprietățile calmante ale acestei plante, putem folosi aromaterapia cu flori de salcâm, așezate în camerele în care dormim. În acest fel putem restabili liniștea și calmul.

Este recomandat ca florile de salcâm să fie păstrate într-un colț al dormitorului, iar după ce se usucă, să fie puse într-un sac de pânză, care să fie așezat sub pernă. Acest lucru va oferi un parfum plăcut în timpul somnului.

Tot o formă de aromaterapie reprezintă și plimbările în jurul salcâmilor infloriți sau timpul petrecut seara în grădină ori pe terasa din vecinatatea unui salcâm în floare.

O baie parfumată cu flori de salcâm poate fi un excelent remediu dacă te lupti cu insomniile cauzate de stres și încordare nervoasă. Se folosesc doi pumni de flori la o cadă cu apă.

Ceai din flori de salcâm

Infuzia cu flori de salcâm se prepara din 1-2 lingurite de flori uscate adăugate în 250 ml de apă adusă până la fierbere. Ceaiul din flori de salcâm este recomandat pentru ameliorarea sau tratarea simptomelor de gastrită hiperacidă, dispepsie, hernie hiatala, ulcer gastric si duodenal, colici intestinale. În boli de stomac, infuzia se bea călduță sau la temperatura camerei.

Macerat cu flori de salcâm

Macerarea la rece se face din 2 lingurite de flori de salcâm introduse într-un pahar (200 ml) cu apă de izvor, dacă este posibil. Conținutul trebuie lăsat la macerat peste noapte, apoi se filtrează și se bea. Are efecte calmante asupra sistemului nervos.

Flori de salcâm cu miere

În acelasi scop, puteți folosi flori proaspete amestecate cu miere – o lingură de flori de salcâm (tocate fin) la trei linguri de miere. Florile sunt puse într-un borcan cu capac, iar amestecul trebuie păstrat în această formă aproximativ trei săptămâni. După această perioadă, veți obține un fel de aromatizatoare dulci, parfumate, cu proprietăți bioenergetice.

Florile de salcâm se mănâncă?

Da, florile de salcâm pot fi consumate și crude. Sunt dulci și aromate. Pe vremea bunicilor noștri, copiii abia așteptau înflorirea salcâmilor pentru a putea gusta delicioasele lor flori.

Cum se culeg și se pătrează corect florile de salcâm?

Este bine să le recoltați în zile însorite, preferabil din locuri curate, departe de praf și poluare.

Florile culese se trec sub un jet ușor de apă, după care se strecoară prin centrifuga de uscat frunze.

Preferabil să le uscați la temperatura camerei, acoperită cu un tifon pentru a nu prinde praful.

Păstrați-le în saci de pânză sau hârtie, în loc întunecat, răcoros și ferit de umezeală!

Nu uita: Sănătatea este o alegere, alege să fii sănătos!

Dacă ai citit acest articol, deja ai făcut o alegere sănătoasă!

Lucia Gavrilita, Expert în nutriție vie, Certificată Internațional

 

Surse pentru acest articol:

https://sfaturimedicale.ro/flori-de-salcam/

https://www.frunza-verde.ro/vremea-florilor-de-salcam-o-adevarata-binecuvantare-pentru-sanatate/

https://www.paradisverde.ro/viata-sanatoasa/cum-va-intareste-sanatatea-floarea-de-salcam