Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Enzimele – energia și viața din hrana ta

În articolul de azi vreau să vă comunic despre enzime, pentru că nu putem vorbi de alimentație sănătoasă, hrană vie și longevitate decât în prezența enzimelor.

Ce sunt enzimele?

Suntem ceea ce mâncăm și, mai ales, ceea ce nu (!!!) mâncăm. Pe termen lung, alimentația se reflectă în mod direct asupra organismului nostru, iar calitatea ei influențează starea noastră de sănătate generală: cât de viguroși ne simțim, cât de bine ne odihnim, ce capacitate de memorie sau de concentrare avem etc. De aceea, primul pas pentru o sănătate puternică începe cu o alimentație benefică pentru organism. Hrană înseamnă energie și pentru energie ai nevoie de o hrană de calitate. Probleme digestive, oboseală cronică, migrene, alergii, sindrom premenstrual, toate aceste probleme de sănătate își pot găsi rezolvarea prin consumul crescut de alimente vii. Sunt denumite “alimente vii, dătătoare de viață” deoarece sporesc energia, îmbunătațesc calitatea sângelui, hrănesc organele, revitalizează celulele, cresc imunitatea organismului și ajută la detoxifierea lui.
“Alimentele vii” conțin enzime, molecule de proteine funcționale, care digeră hrana, descompunând-o în fragmente suficient de mici, încât să treacă în sânge prin porii minusculi ai intestinelor.
Rolul enzimelor este unul extrem de complex, deoarece ele sunt implicate în orice funcție biochimică și fiziologică a organismului. Enzimele sunt catalizatorii metabolismului și materialul biochimic, care determină reacțiile chimice. Enzimele sunt, deci, lucrătorii din celulele noastre, partea vie a acestora, fără de care nu poate exista viață.

Carența de enzime

Fiecare dintre noi moștenim de la părinți un potențial enzimatic, optim până la 20 de ani (perioada în care organismul le produce la capacitate maximă) și în scădere odată cu anii. Se împuținează și-și pierd totodată și eficiența, cu fiecare an în plus. Studiile arată că un om de 70 de ani are de 30 de ori mai puține enzime digestive decât un om de 30 de ani.
Acest lucru vine ca o explicație a faptului că oamenii în vârstă se confruntă din ce în ce mai des cu probleme ale aparatului digestiv (balonări, indigestii, ulcerații etc.) și de aici cu multe alte afecțiuni, o consecință a faptului că organismul uman este un tot unitar, iar organele noastre sunt interconectate și interdependente. În plus, și combinațiile alimentare nerecomandate “ajută” (cea mai comună, cartofi și friptura), deoarece ingreunează digestia și suprasolicită resursele enzimatice ale organismului. Carența de enzime din organism poate provoca de la dezechilibre digestive, până la afecțiuni grave, precum sindrom de malabsorbție. Însă nu doar la nivel fizic putem suferi, ci și psihic, deoarece și creierul are nevoie de enzime. Se pare că enzima AMPK, cunoscută pentru rolul său în protecția împotriva diabetului, cancerului și a hipertensiunii, are și rolul de a menține funcțiile creierului la parametrii optimi.

Știai că?
  • Enzimele alimentare ajută procesul digestiv și trebuie să provină din alimentația naturală: fructe, legume, nuci, semințe, mei, quinoa), germeni, plante (aloe vera, orz, pătrunjel).  Dacă acestea sunt gătite la peste 40 de grade, enzimele se inactivează, pentru că sunt cele mai sensibile la temperaturile înalte.
  •  Pancreasul este organul care produce în mod natural enzime, iar consumarea de alimente sărace în enzime întrerupe acest proces, pancreasul fiind suprasolicitat pentru a produce cantitatea optimă de enzime necesară organismului. În plus, particulele de alimente nedigerate care pot ajunge direct în sânge, vor fi percepute de către sistemul imunitar drept agenți străini invadatori, iar reacția este similară simptomelor specifice alergiilor: dureri de cap, migrene, amețeli, iritabilitate, nervozitate, depresie, creșterea tensiunii arteriale, dureri în piept, dificultăți de respirație, umflarea feței și a ochilor etc.
  • În fiecare dintre celulele corpului există aproximativ 1.300 de enzime diferite, care se pot combina cu anumite coenzime (derivați ai vitaminelor) și astfel formează în jur de 100.000 de variații chimice, care ne ajută să vedem, să auzim, să respirăm și să ne mișcăm. În plus, acestea au rol și în creșterea oaselor, combaterea agenților patogeni, eliminarea radicalilor liberi, refacerea țesuturilor, generarea impulsurilor nervoase, dar și în reproducere.
  • În anul 1903, un doctor elvețian pe nume Paul Kutschoff, a demonstrat că organismul uman, pentru a funcționa optim, are nevoie într-o zi de mininum 50% hrană vie, bogată în enzime. Rezultale lui au demonstrat că leucocitoză intestinală este cauzată de alimente care sunt crude în procent mai mic de 51%, fapt pentru care peste 90% din populația globului are probleme cu tractul digestiv și cu imunitatea, face alergii adesea nespecifice și dificil de controlat. La polul opus, dacă mai mult de 50% dintre alimentele dintr-o zi NU sunt «vii» (crude), sistemul nostru imunitar tratează surplusul ca pe niște corpuri străine, care invadează organismul, cauzând reacții inflamatorii
Câteva idei pentru a permite enzimelor să intre în viața ta

1. Primul bol (prima lingură) de hrană neapărat trebuie să fie vie/crudă, astfel sistemul digestiv va percepe că primește hrană vie.
2. Dacă nu obișnuiești să ai măcar o masa crudă pe zi, începe cu un smoothie verde – bea-ți salata! Exact, adaugă în blender frunzele verzi – de spanac, pătrunjel, kale sau ce mai găsești în frigider, un fruct care pe care nu reușești să-l mănânci, puțină lămâie sau suc de la lamâie, apă filtrată și ai o masă gata.

3. Nu pune la îndoială afirmația – „un măr pe zi ține medicul la distanță”, este adevărat și se referă la toate alimentele vii.
4. Păstrează corect alimentele, dar mai ales enzimele din ele: deshidratează la maxim 40 grade în loc să le îngheți sau să le conservezi la temparaturi mari.
5. Transmite mai departe aceste informații și fă-i pe cei dragi să-și dorească o viață lungă și sănătate, la fel ca tine.

Și cel mai important: Sănătatea este o alegere, alege să fii sănătos!

Lucia Gavrilita, expert în nutriție vie, certificată internațional – 079 77 55 11

Surse pentru acest articol:
https://www.helpnet.ro/enzimele-esentiale-pentru-sanatate