Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Cum să pregătești organismul pentru toamnă?

Ai simțit deja că diminețile și serile sunt mai răcoroase, iar zilele devin mai scurte?

Toate aceste „stări” ale naturii ne dau semn că se apropie toamna, iar odată cu schimbarea anotimpului și organismul trece prin anumite schimbări: nu mai avem atât de multă energie, obosim repede, ne confruntăm cu viroze.

Vestea bună este că putem trece cu ușurință peste aceste schimbări dacă ținem cont de câteva recomandări și acordăm o atenție sporită stilului nostru de alimentație și de viață în general.

Consumă alimente specifice sezonului!

Acesta este un sfat ce se aplică în orice sezon. Fructele și legumele sunt pline de vitamine, săruri și minerale atunci când sunt proaspete și când sunt crescute în condiții optime. Fructele conțin, pe lângă vitamine și minerale o mulțime de antioxidanți, substanțe cu un rol foarte important în protecția celulară și susținerea imunității. Cei mai mulți antioxidanți se găsesc în fructele și legumele colorate în mov sau albastru, cum ar fi afinele, strugurii negri, murele, prunele, fasolea neagră, etc.

Așa că profită din bogăția acestui sezon și alege legume și fructe ce se găsesc la acest moment: struguri, pere, mere, vinete, ardei, morcovi, dovleac etc.

Urmează o alimentație sănătoasă!

Când frigul se apropie, suntem tentați să consumăm mai multe produse tradiționale, greu de digerat, bogate în colesterol, grăsimi saturate și calorii. Lipsa de nutrienți, inclusiv proteine, zinc, seleniu, cupru, fier și vitamine (A, C, E, D și vitaminele B), va avea un impact asupra imunității. Astfel că cel mai bun mod de a ne proteja este să consumăm o varietate largă de  fructe și legume. Așadar, dacă avem poftă de ceva dulce, optați pentru un fruct (crude sau uscate) în loc de un desert.

Adaugă în alimentație cât mai multe fibre.

Fibrele nu sunt altceva decât celuloza prezentă în invelișul exterior al boabelor de cereale. Ele se găsesc tototdată în coaja fructelor și a legumelor. Fibrele nu se digeră, în schimb absorb apa din intestin, asemenea unui burete, formând o masă gelatinoasă care împinge resturile alimentare din intestine pentru a fi eliminate.

Detoxifiază organismul.

Toamna este cel mai bun anotimp pentru o detoxifiere a organismului. Eliminarea toxinelor și a celulelor moarte sau bolnave te ferește de răceli, îți întărește imunitatea și îți pregătește corpul pentru sezonul rece. Organele cărora trebuie să le acorzi cea mai mare atenție în această perioadă sunt plămânii și intestinul gros sau colonul. Plămânii te ajută să te oxigenezi și să elimini dioxidul de carbon din corp, în timp ce colonul contribuie la eliminarea reziduurilor din alimentație.

Detoxifierea sau eliminarea toxinelor și a deșeurilor din organism este ca un moment de respiro pentru metabolism, pentru că dă posibilitatea corpului să își folosească energia și în alte scopuri, în afară de metabolizarea substanțelor hrănitoare.

În plus, detoxifierea îi dă ocazia corpului să se acomodeze cu trecerea de la regimul de hrană specific verii, bogat în fructe și legume, la o alimentație cu un consum de fructe și legume mai redus.

Detoxifierea nu înseamnă nici pierdere în greutate, nici tratament pentru diferite afecțiuni, cum ar fi constipația sau colesterolul ușor mărit. Ea e mai degrabă un “restart” pe care îl dă organismului.

Am descoperit câteva căi de detoxifiere a organismului și de restartare a metabolismului:

Hidratează-te suficient!
În lunile mai reci este dovedit faptul că nu bem suficientă apă, astfel că riscul de a fi deshidratat este mai mare. Acest lucru ne face să fim mai obosiți și  predispuși de a lua mici gustări. Apa este cel mai bun detoxifiant. Ea spală efectiv colonul și rinichii, menține pielea tânără și frumoasă și previne constipația.

Când corpul este hidratat corespunzător, celulele roșii și albe din sânge vor funcționa la capacitate maximă.

Fă suficientă mișcare!

Mișcarea întărește organismul și sistemul său imunitar și, în același timp, contribuie la menținerea unui tonus ridicat și a unei stări de spirit bune.

Odihnește-te suficient!

Deși timpul petrecut afară se reduce, este bine să îți faci timp pentru plimbări în aer liber, să respecți programul de somn și să eviți, astfel astenia de toamnă, sau oboseala deranjantă ce vine odată cu schimbarea anotimpului.

Toamna poate fi la fel de frumoasă ca orice anotimp, este nevoie să acorzi atenție lucrurilor valoroase din viața ta: oameni dragi, sănătate, timp liber, spiritualitate etc. Și să nu uiți că sănătatea este o alegere, alege să fii sănătos!

 

Surse pentru acest articol:

http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/pregateste-ti-organismul-pentru-toamna-sfaturi-utile-pentru-detoxifiere_15618

http://sanatateinverdeviu.md/alege-smoothie-verde-in-fiecare-zi/

https://johnsonfitness.ro/5-ponturi-pentru-pregatirea-organismului-pentru-toamna/