Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Coada calului. De ce trebuie să o cunoaștem?

Este luna august – luna în care coada calului este la mare căutare.

Am făcut cunoștință cu această plantă-minune în căutările mele privind remediile și combinațiile pentru prevenirea osteoporozei și măririi densității osoase.

Atunci când primești un verdict legat de metabolizarea calciului, majoritatea aleargă către produsele cu mult calciu (brânză, lactate, etc) sau – și mai rău către suplimentele nutritive de calciu. Laboratoarele și cercetătorii au ajuns la performanțe mari privind asimilarea calciului de către organism și în ultimii ani găsim tot mai multă informație că absorbția calciului se face doar în prezența anumitor vitamine sau minerale cum ar fi vitamina D sau magneziul. Alte studii ne vorbesc despre faptul ca inhibatorii de enzime, care se găsesc în nuci și semințe compromit absorbția calciului, de aceia trebuie să hidratăm nucile și semințele oleaginoase înainte de consum. Până la urmă studiile nu pot răspunde în totalitate întrebările legate de absorbția acestui misterios mineral, dar doua lucruri deja sunt foarte clare până la acest moment:

  1. Calciul și oricare alt mineral se asimilează cel mai bine din produsul integral. Anume așa cum se găsește în natură are toate elementele necesare ca să fie absorbit în cea mai mare cantitate.
  2. Pentru absorbția calciului e nevoie de siliciu.

Siliciul este un mineral esențial pentru sănătatea corpului uman, pe lângă faptul că este cel de-al doilea element cel mai abundent, după oxigen, din scoarța terestră, fără prezența acestuia absorbția calciului este infirmă.

coada-calului2jpg-320x400Coada-calului este recomandată în următoarele afecțiuni și tulburări de sănătate: abcese,  acnee, afecţiuni reumatice, afecțiuni ale prostatei, artrită, ateroscleroză, boli renale, căderea părului, celulită, cistită, colagenoză, contuzii, crampe musculare, degerături, demineralizări, diabet de tip 2, eczeme, edeme ale picioarelor, fracturi osoase, gingivită, hipocalcemie, incontinență urinară, infecţii genito-urinare, hemoragii interne şi externe, litiază renală, nefrită, neuro-dermite, obezitate, osteoporoză, prolaps uterin, răni, retenție de lichide, scurgeri vaginale, tetanie, transpiraţie excesivă a picioarelor, tuberculoză, ulcer gastro-duodenal, ulcere hemoragice, ulcer varicos, unghii friabile.

Coada-calului este cel mai des consumată sub formă de infuzie. Alte posibilități de consumare de coada-calului ar fi:

Maceratul la rece, care se obține prin adaosul la un litru de apă a 4-6 linguri de pulbere de plantă care se lasă la infuzat de seara până a doua zi dimineața. Maceratul astfel obținut se strecoară, iar apoi se consumă pe parcursul întregii zile; are acţiune diuretică, eliminând excesul de lichide din țesuturi și detoxifică întregul organism. Maceratul la rece are avantajul că păstrează intacte toate substanțele active ale plantei.

Pulberea care se obţine prin măcinarea plantei uscate și se administrează sublingual, câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi, fiind indicată pentru tratamente de lungă durată pentru următoarele afecțiuni: hemoragii, anemii posthemoragice, întărirea oaselor şi dinţilor, prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare. Pulberea se menține sublingual timp de 15-20 minute, fiind umezită în prealabil cu puțină apă, apoi se înghite cu apă sau infuzie.

Sucul care se obține din planta proaspată, care se spală bine și se toacă mărunt. Aproximativ 30 g de plantă tocată se lasă într-un bol de sticlă cu 30 ml de apă și 646x404 (1)se lasă la macerat timp de 30 de minute. Preparatul se stoarce apoi cu ajutorul unui tifon și se obține un lichid verzui ce se poate folosi atât intern, cât și extern.

Decoctul de coada-calului: este un preparat mai concentrat și se obține dintr-o lingură cu vârf de plantă la o cană de apă care se fierbe timp de 10 minute. Amestecul se strecoară, iar apoi se foloseşte pentru comprese cu uz extern în caz de: abcese, eczeme, hemoragii nazale și transpiraţie abundentă a picioarelor.

Tot pentru uz extern se recomandă și extractul la rece din plantă, combinat cu cel cald, care se prepară astfel: patru sau șase lingurițe de pulbere de coada-calului se lasă la macerat timp de 8 ore, într-un sfert de litru de apă, apoi se strecoară, iar preparatul astfel obținut se lasă deoparte. Planta rămasă dupa filtrare se opărește cu încă un sfert de litru de apă, apoi se lasă să se racească și se strecoară. Ulterior, se combină cele două preparate, respectiv maceratul și infuzia, iar preparatul rezultat se folosește mai ales extern, pentru comprese și spălături. Acest preparat este un remediu diuretic, antiseptic, care inhibă dezvoltarea unor bacterii și totodată cicatrizează și tonifică țesuturile.

SchachtelhalmFiind o plantă cunoscută de lume, coada-calului poate fi cumpărată din magazinele cu produse naturiste sau, se poate culege direct din natură. Ea crește în locuri umede, pe lîngă râuri, lacuri, mai ales în soluri cu mult lut.

În programul de detoxifiere cu smoothie verde (clorofilă), concept absolut revoluționar pentru Republica Moldova, rezultat în urma studiilor din cadrul Institutului Hippocrates-SUA, a consultărilor cu promotorii alimentației vii recunoscuți la nivel mondial așa ca David Wolfe, Victoria Boutenco și conform principiilor promovate de Radu Valeriu Pop – Dr. nutriționist recunoscut în România, coada calului este la ea acasa. Se folosește în forma integrală în compoziția smoothie-ului anti-inflamator împreună cu turmeric, spirulina, țelină și alte superalimente importante și necesare unui stil de viața sănătos. Poate fi comandat prin inregistrarea aici sau direct la nr de telefon 079 77 55 11.

Smoothie verde este o băutură delicioasă, care poate înlocui o masă sau chiar mai multe mese pe zi, astfel dând organismului o recreație și timp pentru refacere, anume pentru faptul că este ușor digerabil, totodată conținând fibră suficientă pentru un tranzit intestinal ideal.

Important de știut: se recomandă consultarea unui expert competent înainte de aplicarea oricăror tratamente cu plante medicinale.

Surse folosite pentru acest articol:

https://adevarul.ro/sanatate/medicina/cele-mai-bune-plante-efect-detoxifiant-1_50ad9e9f7c42d5a663983dd3/index.html

https://www.click.ro/utile/sanatate/coada-calului-o-planta-care-stimuleaza-longevitatea-sanatoasa

https://prodieta.ro/coada-calului-beneficii-tratament-naturist-afectiuni-sanatate/