Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Chaga (Inonotus obliquus) – beneficii şi proprietăţi

Chaga este o ciupercă ce creşte, în mod obişnuit, în regiunile nordice (originară din Siberia), pe scoarţele copacilor (mesteceni, anini, fagi). În scop medicinal, se utilizează chaga-mushroom-cancer-prevention-treatmentchaga ce creşte pe mesteceni (alte tipuri pot fi periculoase pentru sănătate).

Chaga este o ciupercă ce îşi extrage nutrienţii din partea albă a scoarţei mestecenilor.

Chaga se foloseşte în medicina tradiţionala est-europeană încă din secolul 16, ca remediu natural pentru gastrită şi ulcer. În medicina tradiţională chineză se utilizează chaga pentru sănătate generală.

În prezent, Chaga se folosește adesea pentru combaterea hipertensiunii şi infecţiilor virale, pentru menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular şi pentru proprietăţile sale anticancerigene. În Siberia unde crește ciuperca dată, s-a remarcat o rată a cancerului mai scazută decât în regiunile vecine. De asemenea, bolile de stomac sunt aproape inexistente, iar speranţa de viaţă este foarte mare.

Ciuperca Chaga se remarcă prin: conţinutul său bogat de minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, mangan, zinc, sodiu, aluminiu, siliciu), fibre, acizi organici mai ales acid oxalic, compuşi steroizi, polizaharide, celuloză, lignină, fenoli, acizi triterpenici și prin proprietăţi anticancerigene, citostatice, antiinflamatorii, de protecţie a organismului, de reducere a transpiraţiei, analgezice, respectiv de calmare a durerilor cauzate de tumorile canceroase. Chaga este folosită în scop medicinal pentru că s-a demonstrat în urma studiilor făcute de cercetători, că ajută la vindecarea bolilor maligne, pulmonare, cardiovasculare, în tratamentul infecţiilor virale şi afecţiunilor gastrointestinale (colita, ulcer gastric, gastrită cu aciditate scazută, dischinezie biliară şi intestinală, ulcer duodenal). De asemenea, are efect bun în reglarea metabolismului, consolidarea sistemului imunitar, prevenirea bolilor de inimă, reglarea sistemului respirator, tratarea bolilor de ficat şi splină. Chaga este o sursă de melanină şi asigură frumuseţea unghiilor, a părului şi a pielii.

Ashevillge-Changa

Chaga este cel mai popular remediu împotriva cancerului. Ciuperca oprește creșterea tumorilor și combate dezvoltarea de metastaze. De asemenea conține cele mai puternice substanțe antioxidante (care depășesc pe cele din compozița coacăzelor și rodiei).

Cel mai bun mod de a sustrage nutrienţii din Chaga este extracţia cu apă. Nu se recomandă apa fierbinte, deoarece temperatura înaltă poate distruge complexul de melanină şi polizaharide.

Chaga are gust şi miros asemănător cu al cafelei şi se poate consuma în loc de cafea.

Sunt câteva metode de preparare a ceaiului:Sayan-Chaga-354

Încălziți un litru de apă până la aproximativ 50 grade Celsius și adăugați 2-3 linguri de pudră de Chaga. Acoperiți și lăsați la infuzat 10-12 ore. Depozitați ceaiul din chaga într-un loc uscat, ferit de lumină, într-un recipient din sticlă. Ceaiul preparat se poate consuma timp de 14 zile, câte o cană pe zi, iar ceea ce ramâne se poate reutiliza de încă 5 ori. Chaga se poate păstra în condiții bune timp de 2 ani, dacă este ținută într-un loc uscat și întunecat.

sau

Se pune un pliculeț de ciuperci mărunțite la o cană (200ml) de apă la 50 de grade, se lasă la infuzat timp de jumătate de oră. Se filtreaza și se bea câte o cană pe zi, cu inghițituri mici pe tot parcursul zilei. Se administrează cu 30 de minute înainte de masă timp de 3-5 luni, cu intervale de pauză 7-10 zile după fiecare lună de administrare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.