Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Cătina albă – prietena imunității tale

Cătina albă este una din cele mai valoroase plante medicinale pe care natura ni le-a dăruit. Rezistă la îngheţ şi congelare, fructele îşi păstrează proprietăţile şi la minus 40 grade celsius. Întruchipează simbolic lupta noastră uneori abruptă în viaţă, căutările noastre şi stările noastre sufleteşti şi adună în fructele ei, ca nişte perle preţioase, esenţele necesare pentru viaţă, energie, sănătate şi vitalitate.

Cel mai des, cătina este întrebuinţată în tratarea răcelilor şi a virozelor respiratorii, având un mare aport de vitamine şi substanţe ce întăresc sistemul imunitar şi ajută organismul în lupta împotriva viruşilor.

Preparatele din cătina albă constituie o sursă bogată de vitamine cu atât mai valoroasă, cu cât alimentația este mai deficitară, mai ales în perioada de iarnă. Prin prezența vitaminelor, cătina albă are efecte antioxidante, de protecție a capilarelor și a sistemului nervos.

Conținutul nutritiv al cătinei

Cătina concentrează în câteva grame, cât are greutate fructul, aproape toţi microutrienţii esenţiali.

Fructele de cătină sunt foarte bogate în vitamina C, de două ori mai bogate decât măceşele şi de 10 ori decât citricele.

100 grame de suc din fructe de cătină conţine între 400 şi 800 mg de vitamină C. Fructele mai conţin vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colină, inositol), vitaminele E, K, P şi F, celuloză, carotenoide (beta caroten – în concentraţie mai mare decât se regăseşte în morcovi, xanthophila), microelemente precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe din care se obţine uleiul de cătină, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, serotonină, aminoacizi, fitosteroli şi enzime.

Beneficii ale cătinei albe

Cel mai des, cătina este întrebuinţată în tratarea răcelilor şi a virozelor respiratorii, având un mare aport de vitamine şi substanţe ce întăresc sistemul imunitar şi ajută organismul în lupta împotriva viruşilor. Prin compoziţia bogată în elemente esenţiale imunostimulante, vitamine, minerale şi antioxidanţi, cătina intervine în toate etapele procesului de apărare şi fortifică toate liniile imunitare.

Efect vitaminizant. Fructele de cătină conţin aproape toate mineralele şi vitaminele necesare organismului uman. Un pahar de suc de cătină cu miere, proaspăt preparat, consumat dimineaţa, va asigura porţia de vitamine şi energie pe tot parcursul zilei.

Efect imunostimultor. Cătina ajută organismul să se menţină sănătos şi puternic şi, la nevoie, să lupte împotriva bolilor. Mai mult, are proprietăţi antibiotice şi combate direct infecţiile bacteriene.

Efect depurativ. Ajută organismul să elimine toxinele atât din sistemul digestiv cât şi de la nivelul ficatului, contribuind la o mai bună funcţionare a acestora.

Efect antioxidant. Cătina este plină de antioxidanţi puternici ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi, a substanţelor toxice preluate din mediu şi previn apariţia celulelor canceroase. Proprietăţile antitumorale ale cătinei a fost cercetate şi validate prin numeroase studii, fiind recomandată pentru prevenirea şi în tratamentul adjuvant al afecţiunilor tumorale.

Flavonoidele (quercetină, kaemferol) carotenoidele şi sterolii (sitosterol, campestrol) sunt constituenţi valoroşi ai cătinei, cu proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii, antitoxice, antialergice, antidegenerative şi antimutagenice. Inhibă factorii de creştere tumorală şi au eficienţă dovedită ştiinţific în leucemii, sarcoame, cancere digestive, cancer de sân, cancer uterin etc.

Efect antiinflamator. Cătina este un bun antiinflamator şi antibacterian nu doar la nivel intern, fiind des utilizată şi în tratarea afecţiunilor pielii, vindecă cu succes eczemele, urticaria, infecţiile, pojarul, erupţiile cutanate şi dermatozele.

Efect cicatrizant. În administrarea externă cătina are un puternic efect cicatrizant, hrăneşte pielea şi o ajută să se refacă. Poate fi folosită cu succes ca înlocuitor al loţiunilor sau cremelor calmante de după expunerea la soare.

Efect emolient. Sunt multe produse cosmetice în compoziţia cărora regăsim cătina sau uleiul de cătină, în special în cremele pentru picioare, ce înmoaie pielea şi ajută la refacerea stratului afectat.

Efect citoprotector. Cătina este scutul ce apără celulele organismului de tot ce este toxic şi nociv şi contribuie la menţinerea stării de sănătate a organismului.

Într-un studiu efectuat în Marea Britanie, constând din administrarea timp de opt săptămâni a sucului de cătină, s-a constatat o creștere a hdl-colesterolului (colesterolul ,,bun”). Același studiu a arătat că substanțele active din cătină scad susceptibilitatea ldl-colesterolului (colesterolul ,,rău”) la oxidare. Aceste date pun în evidență efectul cătinei albe de prevenire a procesului de ateroscleroză prin proprietățile sale antioxidante.

Studii ce încurajează să consumăm cătina 

Mai multe experimente de laborator au evidențiat proprietățile citoprotectoare și imunostimulatoare ale preparatelor fitoterapeutice din cătină.

Studii făcute în Turcia au arătat că extractul de cătină are efect de protecție împotriva apariției leziunilor ulceroase la nivelului stomacului.

Un studiu efectuat în China a ajuns la concluzia că efectul protector al substanțelor fitochimice din cătină față de ulcerul gastric este comparabil cu cel al cimetidinei, un binecunoscut medicament antiulceros.

Alt studiu, făcut în Bulgaria, confirmă proprietățile regeneratoare ale extractelor de cătină datorită conținutului mare de vitamine și microelemente (seleniu, zinc, cupru).

Studii experimentale efectuate în China, cu ajutorul microscopiei electronice, au pus în evidență faptul că uleiul de cătină poate juca un rol protector pentru celulele hepatice lezate.

Deoarece unele componente active ale fructelor de cătină sunt termolabile (în special vitamina c), trebuie evitate temperaturile mai mari de 70°c.
Pulpa care rămâne după îndepărtarea sucului constituie o materie primă pentru extragerea unui pigment galben (,,galben de cătină”), utilizat drept colorant natural în industria alimentară.

Cătină cu miere – rețetă simplă

Dacă vrei să beneficiezi de calităţile extraordinare ale cătinei dar nu eşti tocmai un fan al gustului pe care îl au fructele (acrişor-astringent), ar fi bine să iei în considerare mierea. Amestecul de cătină cu miere este considerat un elixir al sănătăţii, un leac universal pentru tratarea şi prevenţia a numeroase boli şi afecţiuni, datorită beneficiilor pe care aceste două alimente le aduc organismului, atât separat, dar mai ales împreună: antioxidant, antiinflamator, imunostimulator, vitaminizant, anticancerigen, antiîmbătrânire, vindecă răcelile şi infecţiile, reglează sistemul circulator, endocrin şi activitatea gastro-intestinală.

Prepararea elixirului este foarte simplă: se foloseşte o parte miere la 3 părţi de fructe de cătină. Fructele se spală bine şi se zdrobesc până se obţine o pastă viu colorată. Pasta se pune într-un borcan, se toarnă cantitatea de miere peste, se închide şi se lasă la macerat timp de 7 -10 zile, la rece. Din moment ce procesul de macerare are loc la temperaturi scăzute, ar fi bine să foloseşti miere de salcâm deoarece aceasta se cristalizează mai greu, iar amestecul va fi mai uşor de manevrat. După perioada de macerare, produsul va avea un gust dulce-acrişor, plăcut chiar şi de copii. Amestecul se poate prepara şi cu fructele de cătină întregi. După desfacerea borcanului, amestecul se păstrează la rece şi este indicat a se consuma în maxim 2-3 luni. O lingură pe zi şi organismul îți va mulţumi!

Alte modalităţi de administrare și consum a cătinei
  • Pulberea de cătină uscată

Fructele de cătină uscate se macină, obţinându-se astfel o pulbere cu un puternic efect vitaminizant şi remineralizant. Pulberea se poate consuma ca atare, câte o linguriţă de 4 ori pe zi sau se poate adăuga în iaurturi, salate, sosuri, supe, prajituri sau ascunsă în laptele cu orez, dacă piticul este greu de convins.

  • Uleiul din fructe de catină

Principalul efect al uleiului din fructe de cătină este cel hepatoprotector, reducând nivelul de substanţe toxice din ficat şi efectele adverse cauzate de acestea. De asemenea, previne cancerul, încetineşte îmbătrânirea, tratează ulcerul gastric şi duodenal, reumatismul, afecţiunile circulatorii şi neuro-endocrinologice, alergiile, reglează funcţia digestivă şi este un excelent tonic general în situaţiile de stres. Extern, poate trata eczemele, mâncărimile sau uscăciunea pielii şi este benefic în tratamentul arsurilor, rănilor şi ulceraţiilor.

Cătina este, aşadar, fructul ce face minuni pentru organism, consumată corespunzător. Pentru că nu se găseşte în stare proaspătă decât câteva luni din an, noi îţi recomandam să îţi faci din timp provizii şi să păstrezi cătina la congelator pentru că îşi va pastra intacte proprietăţile. E ca şi cum ai avea doctorul acasă.

Nu uita: sănătatea este o alegere, alege să fii sănătos!

Lucia Gavrilita, expert în nutriție vie, certificată internațional

Surse pentru acest articol:

https://republicabio.ro/blogs/stiri/catina-proprieta-i-i-beneficii-care-i-au-adus-denumirea-de-ginseng-romanesc

https://www.alphega-farmacie.ro/farmacia-verde/catina-alba-doctorul-imunitatii-854/

https://www.pcfarm.ro/articol.php?id=326