Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Beneficiile porumbelelor pentru sănătatea ta

Nici nu ai observat, dar luna noiembrie este deja aproape la jumătate, iar fructele, legumele și pomușoarele tale preferate nu se mai găsesc în natură. Însă, porumbelele sunt unele din cele mai rezistente și, anume în această perioadă sunt numai bune de consumat.

Porumbele trebuie culese în noiembrie, după prima brumă, când ating la maximum concentrațiile nutrienților și sunt mai puțin astringente, acum gustul lor este un deliciu. Ele trebuie consumate sănătos, adica neamestecate în aluaturi, în prăjituri sau cu produse de origine animală.

Ce substanțe nutritive conțin porumbele?

La coacerea deplina, porumbele conțin:

  • apă (circa 86%),
  • zaharuri (6,0 ‘ 8,3%),
  • acizi (1,6’1,9%),
  • substante tanante (circa 1,7%),
  • proteine (0,7%),
  • celuloza (0,5%),
  • elemente minerale (potasiu, fosfor, calciu, magn&ziu, fier, cupru, sodiu s.a.),
  • provitamina A, 
  • vitaminele B15 B2, PP, C s.a.

Sunt foarte bogate în tanin, substanță antioxidantă, cu acțiune tonică. Mai conțin minerale (calciu, potasiu, zinc, fier, magneziu) si vitamine (provitamina A, vitamine din complexul B si vitamina C), flavonoizi si acizi organici. Aceste substante confera porumbelor calitati nutritive si tamaduitoare, ce le recomanda ca excelente antiseptice, diuretice si depurative. De la porumbar se folosesc atat fructele cat si frunzele și florile, ambele având efect astringent (antidiareic), diuretic, depurativ, tonifiant, antiseptic și sedativ(în bolile cardiovasculare).

Ce beneficii îți aduc porumbelele?

Datorită aportului lor nutritiv, porumbele au efect dezinfectant, astrigent, diuretic şi antidiareic, antibacterial şi antioxidant. În plus, porumbele stimulează imunitatea, ferind organismul de răceală şi gripă, tonifică oasele, dinţii, unghiile şi stabilizează pulsul inimii.

Consumul de porumbe este benefic pentru sistemul digestiv, sporind pofta de mâncare, ajutând la combaterea constipaţiei, a diareei  şi eliminând toxinele din corp.

Datorită taninurilor, porumbele ajută la  eliminarea  bacteriilor de la nivelul gurii, a gâtului, a stomacului şi a intestinelor.

Porumbelele sunt recomandate pentru întărirea unghiilor, pentru reglarea tensiunii arteriale, în combaterea insomniei, ameliorarea oboselii, crește vitalitatea organismului și sunt un adevărat elixir al sănătații.

Un efect important al consumului de porumbele este acela că reglează pulsul inimii și protejează de gută, mugurii porumbarului sunt cunoscuți pentru reglarea mecanismelor hormonale, iar florile și frunzele au efect anticancerigen și antiinflamator. Ceaiul din flori de porumbar previne guta și reumatismul.

Florile, frunzele, scoarța de porumbar și fructele au proprietăți depurative. Cu alte cuvinte, ajută la purificarea sangelui si la detoxifiere prin îndepărtarea impurităților din fluidele corpului.

Florile de porumbar și porumbelele pot fi folosite pentru a scăpa de retenția de lichide, pentru a trata pietrele la rinichi și alte probleme renale, datorită proprietăților lor diuretice. În plus, planta este utilă pentru gestionarea spasmelor vezicii urinare. Mai mult, este utilizată în calmarea crampelor stomacale și a durerilor nervoase.

Pentru proprietățile lor terapeutice, se folosesc sub formă de decoct, suc, compot, sirop, gem, cidru, ceaiuri, vinuri, must sau combinate cu miere.

Nu trebuie consumate în cantități mari!

Porumbele au și un conțin redus de glicozid al acidului cianhidric și nu trebuie consumate în cantități mari. De asemenea, fructele nu trebuie consumate crude, deoarece conțin amigdalină, un acid hidrocianic, din cauza căruia ele devin toxice.

Această substanță este distrusă prin supunerea fructelor la temperaturi foarte scăzute (primul îngheț) sau prin fierbere.

Nu uita, sănătatea este o alegere, alege să fii sănătos!

Lucia Gavrilita, Expert în nutriție vie, Certificată Internațional

Surse pentru acest articol:

https://jurnalspiritual.eu/leacuri-de-la-bunici-porumbele/

https://diversificare.ro/alimente/2014/03/porumbe-fructe-de-padure-ce-sporesc-pofta-de-mancare/

https://naturavindecatoare.ro/sanatate/fructe/porumbele/

https://www.mediculmeu.com/dieta-nutritie/fructe/valoarea-alimentara-si-terapeutica-a-fructelor/porumbele.php

https://mancamsanatos.ro/porumbele/