Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Aronia – superalimentul lunii septembrie

Fructele de aronia sunt adesea catalogate drept cele mai sănătoase fructe de pe Pământ și mulți doctori sunt de acord cu această clasificare.

Datorită cantității bogate de vitamine, minerale și antioxidanți, aceste fructe minune sunt benefice împotriva a peste 100 de afecțiuni.

Consumul lor regulat reglează glicemia, reduce riscul de apariție a cancerului, scade tensiunea și întărește sistemul imunitar.

Ce este aronia?

Fructele de aronia (Aronia melanocarpa) sunt mici, închise la culoare și au formă de boabe, asemănătoare cu afinele.

În trecut, fructele erau folosite în scop curativ, ca remediu împotriva răcelii. Boabele de aronia au un gust ușor astringent, de aceea sunt folosite în special în prepararea de sucuri, piureuri, gemuri, siropuri, ceaiuri și vinuri. Cu toate acestea, se găsesc în magazine și proaspete, uscate sau sub formă de pulbere.  

Valori nutriționale ale aroniei

Valoarea energetică a fructelor de aronia este de 271 kcal și 1135 kj pentru 100 de grame, care conține:

 • 20 de grame de fibre
 • 59 g carbohidrați
 • 4 g proteine
 • 2 g grăsimi
 • 6 mg mangan
 • 72 micro grame acid folic
 • 74 micro grame vitamina K
 • 01 grame sau mai puțin sodiu

Această compoziție face ca aronia să fie perfectă pentru diete și chiar să fie recomandată pentru persoanele care vor sa slăbească într-un mod sănătos.

Statutul de superaliment primit de aceste mici fructe negre vine din faptul că au o putere antioxidantă foarte mare, depășind fructele de acai, afinele, zmeura, merișoarele și fructele Goji. Acest efect benefic a fost verificat de către specialiști prin realizarea unui test care determină capacitatea de absorbție a radicalului oxigen. Prin urmare, aceste fructe absorb rapid radicalii liberi din corp, anihilându-le efectele negative pe care le pot avea asupra organismului. 

Printre cei mai importanți antioxidanți din compoziția acestor fructe se numără polifenolii – acizii fenolici, antocianinele și flavonoidele. Proprietățile antioxidante ale acestor compuși au fost analizate și în cadrul unui studiu realizat în Polonia, în urma căruia cercetătorii au ajuns la concluzia că extractul din fructe de aronia reduce în mod semnificativ stresul oxidativ cauzat de medicamentele antipsihotice, în mai puțin de 24 de ore.

Totodată, alte studii arată legătura dintre antioxidanții prezenți în aceste fructe și reducerea inflamațiilor din corp. Fructele de aronia au un efect benefic major în cazul unor afecțiuni inflamatorii precum artrita reumatoidă.

Pe lângă polifenoli, fructele de aronia conțin și alte substanțe benefice pentru organism. Abundă în vitamina C, folați, vitaminele B1, B2 și B6, niacină, acid pantotenic, tocoferol și vitamina K. În ceea ce privește mineralele, ele sunt o sursă bună de potasiu, calciu, magneziu, fier, zinc și sodiu.

Beneficii ale aroniei pentru sănătate

Oamenii de știință au analizat modul în care funcționează substanțele din compoziția fructelor de aronia și au descoperit cum acționează asupra organismului.

 • Luptă împotriva infecțiilor urinare – într-un studiu norvegian se arată că persoanele care au consumat zilnic, timp de 3 luni, între 89 și 156 ml de sucul obținut din aceste fructe și-au redus cu până la 55% riscul de a suferi de infecții urinare. Cercetătorii susțin că fructele de aronia au puternice proprietăți antibacteriene împotriva a două bacterii periculoase – Escherichia coli (E. coli) și Bacillus Cereus.
 • Protejează inima – datorită proprietăților antioxidante, contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii. În mod particular, aronia acționează în mod benefic asupra persoanelor care suferă de sindrom metabolic și au un nivel ridicat al colesterolului și trigliceridelor. Acești factori cresc riscul de apariție a bolilor de inimă și a diabetului.

Într-un studiu de 2 luni realizat de cercetătorii polonezi pe un grup de 38 de persoane cu sindrom metabolic au observat că un consum zilnic de 300 mg de extract de aronia a redus în mod semnificativ nivelul trigliceridelor, colesterolului “rău” (LDL) și colesterolului total. În urma unui alt studiu similar realizat pe 25 de persoane cu sindrom metabolic s-au observat aceleași efecte pozitive ale fructelor asupra profilului lipidic și, mai mult de atât, s-a obținut și reducerea presiunii arteriale în cazul tuturor participanților.

 • Ameliorează simptomele gripei și întăresc sistemul imunitar – pe lângă antioxidanții importanți aronia conține și vitamina C din belșug cu un impact direct asupra răcelii și a infecțiilor bacteriene de la nivelul căilor respiratorii. Cercetătorii coreeni au descoperit că aceste fructe luptă împotriva virusului influenza care determină apariția gripei. Acest beneficiu major este dat de acidul elagic și mircetina, doi compuși importanți din fructele de aronia. Așadar, aceste fructe pot fi consumate pentru combaterea gripei și răcelii, dar și în scop preventiv.
 • Apără ficatul și stomacul –  într-un studiu japonez din 2016 s-au analizat efectele sucului de aronia asupra șobolanilor cu probleme la ficat. Cercetătorii au ajuns la concluzia că sucul reduce severitatea simptomelor ce apar atunci când ficatul este afectat. Un alt studiu corean realizat în 2017 arată că acesta reduce simptomele ce apar în cazul unei mucoase stomacale deteriorate. Acest beneficiu se datorează substanțelor din compoziția boabelor de aronia care stimulează producția de mucus și au capacitatea de a combate efectele nocive ale stresului oxidativ asupra stomacului.
 • Stimulează digestia și remediază problemele de natură digestivă – fiind bogate în fibre dietetice, fructele de aronia asigură o bună digestie, combatând constipația, diareea, balonarea și alte probleme digestive. Compușii săi organici protejează intestinele de bacterii, întărind sistemul imunitar.
 • Au un puternic efect antioxidant începând cu quercetină și catehină, și până la luteină și zeaxantina ori caroten, fructele de aronia sunt bogate în antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi din sânge, piele, de la nivelul țesuturilor și organelor, prevenind mutațiile ce pot apărea la nivel celular. De asemenea, o acumulare de radicali liberi poate duce la apariția stresului oxidativ, care poate determina anumite boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
 • Este utilă pentru combaterea cancerului – studiile care au fost făcute în domeniu sugerează că există o mare legătură între aronia și reducerea riscului de apariție a cancerului de colon. Consumul de aronia poate să ajute persoanele care se află în categoriile de risc crescut de cancer de colon să prevină afecțiunea.
 • Aronia ajuta la slăbit și modelare corporală – cu ajutorul efectelor sale de curățare și detoxifiere, aronia ajută eficient la eliminarea toxinelor și a altor compuși care pot să strice balanța din organism și pot genera acumularea în exces a grăsimii sau a retenției de apă. Aceste fructe aromate, absolut minunate, regularizează glicemia și curăță foarte eficient sângele astfel încât să putem diminua grăsimea depusă pe organe.
 • Reglează tensiunea arterială – conținutul ridicat de potasiu din aceste fructe are efecte benefice asupra sănătății inimii, potasiul având efect vasodilatator. Prin relaxarea vaselor de sânge, tensiunea arterială scade, fluxul sanguin crește, iar șansele de infarct sunt, astfel, reduse.
 • Scad riscul de afecțiuni cognitive – unul dintre efectele pe care îl au radicalii liberi asupra organismului constă în distrugerea legăturilor neuronale din creier, fapt ce duce la reducerea capacităților cognitive. Antocianinele din fructele de aronia cresc activitatea neuronală, întăresc legăturile neuronale și reduc stresul oxidativ la nivelul creierului, ceea ce înseamnă ca se reduce și riscul de boala Alzheimer, demență și alte afecțiuni similar, ce vin odată cu înaintarea în vârstă.
 • Îmbunătățesc vederea – carotenul din aronia reduce stresul oxidativ și la nivelul ochilor, prevenind degenerescența maculară și dezvoltarea unor afecțiuni oculare precum cataracta.
 • Sunt benefice pentru diabetici – fibrele dietetice din fructele de aronia ajută la menținerea echilibrată a nivelului de zahăr din sânge, prevenind creșterile sau scăderile bruște de glicemie, care pot fi foarte periculoase în cazul celor suferinzi de diabet.
 • Protejează împotriva bolii arteriale coronariene – cercetătorii polonezi au concluzionat, în cadrul unui studiu realizat în 2015 că fructele de aronia protejează împotriva bolii arteriale coronariene prin simplul fapt că previn depunerea plăcii de aterom pe pereții arterelor. În plus, extractul de aronia ajută la relaxarea țesuturilor, îmbunătățind astfel fluxul sangvin către inimă.
 • Combat celulita- aceste fructe contribuie și la reducerea celulitei, potrivit specialiștilor. Oamenii de știință de la Institutul de cercetare a plantelor medicinale din Belgrad, Serbia, au analizat efectelor fructelor de aronia pe un eșantion de 29 de femei cu celulită. Acestea au băut timp de 90 de zile câte 100 ml de suc de aronia, timp în care specialiștii le-au analizat structura pielii prin ultrasonografie pentru a vedea grosimea țesutului subcutanat. Femeile au înregistrat o reducere medie a grosimii țesutului subcutanat de 1,9 milimetri și o scădere medie a lungimii fasciculelor de țesut subcutanat de 1,18 milimetri. După 45 de zile de la consumul acestui suc organic, edemul a scăzut cu 55.2%, iar până la sfârșitul perioadei de 90 de zile, niciuna dintre femei nu a mai prezentat edem.
Cum poți folosi aronia?

Fructele de aronia pot fi folosite inclusiv la prăjituri așa cum sunt folosite și alte fructe de pădure, în smoothie-uri și din ele se poate prepara gem, dulceață și sucuri. Din acest fruct se poate extrage un pigment foarte colorat care este utilizat în industria alimentară pe scară largă.

Fructele pot fi uscate foarte ușor acasă cu ajutorul unui deshidrator. Fructele uscate se pot păstra pe timpul iernii și pot fi utilizate similar cu fructele proaspete. Din aceste fructe uscate poate fi făcut ceai.

Atunci când sucul de aronia este obținut prin presare la rece, el păstrează toate proprietățile antioxidante și tot conținutul de vitamine.

Aronia este utilizată cu mare succes, inclusiv în industria frumuseții: sunt produse săpunuri din fructele sale și creme de protecție solară având bune calități în protecția contra razelor UV.

Indicații și Contraindicații ale aroniei

Este recomandat ca sucul de aronia să fie consumat cu aproximativ 30 de minute înainte de masă.

Deoarece aronia conține o doză mare de antioxidanți, consumul sau trebuie să fie echilibrat și în general, la recomandarea unui specialist.

Pentru fructele uscate se recomandă un consum de maxim 30 de grame pe zi.

Persoanele care suferă de ulcer gastric și duodenal sau cei care au un grad mare de coagulare nu trebuie să consume fructe de aronia. Fructele proaspete de aronia de munte pot să genereze reacții adverse cum ar fi durerile de stomac, greață, vărsături, diaree și chiar leziuni renale.

Nu au fost făcute studii care să determine dacă aronia este sigură pentru femeile însărcinate sau pentru cele care alăptează, dar nici studii care să dovedească faptul că aceste fructe sunt periculoase. Este bine, totuși, ca acest aspect să fie tratat cu precauție, motiv pentru care aceste fructe nu sunt recomandate în sarcină și alăptare.

Nu uita: Sănătatea este o alegere, alege să fii sănătos!

Dacă ai citit acest articol, deja ai făcut o alegere sănătoasă!

Lucia Gavrilita, Expert în nutriție vie, Certificată Internațional

 

Surse pentru articol:

https://vegis.ro/blog/ce-este-aronia-si-de-ce-este-bine-sa-o-consumi/

https://www.paradisulverde.com/blog/totul-despre-aronia-beneficii-proprietati-indicatii/

https://doc.ro/dieta-si-sport/aronia-ce-beneficii-si-proprietati-are-acest-fruct-1

https://aronia-charlottenburg.ro/aronia-beneficii/

https://viataverdeviu.ro/aronia-fructul-anti-imbatranire-bogat-in-antioxidanti