Pe Alina Barbu am cunoscut-o acum doi ani la evenimentul ”Levănțica”, la care a venit împreună cu Alec Blenche, pentru o prezentare și o demonstrație culinară. Am fost privilegiați să îi avem oaspeți de onoare în casa noastră și am petrecut un timp extraordinar împreună. La cursul “ABC-ul alimentației vii” din aprilie a venit pentru schimb de experiență, împărtășind propriile rețete raw vegane cu participanții în cadrul atelierelor, fapt care a dat multă culoare și gust cursului. Când și de ce a renunțat la carne și lactate? Cât de grea i s-a părut schimbarea? Și când mai vine la Chișinău pentru a ne delecta cu bunătățile ei raw vegane, ne-a povestit chiar ea în articolul de mai jos.
Am devenit raw vegană în anul 2013. Nici nu îmi vine să cred, se împlinesc trei ani de atunci. Cum am ajuns să adopt acest stil? Datorită minunatului meu prieten și asociat Alec Blenche, care promovează acest mod de trai. Mi s-a părut interesant, dar parcă mă îndoiam că aș putea renunța vreodată la mâncarea gătită? Hotărârea a fost luată… peste noapte, astfel că a doua zi m-am trezit raw vegană.
Nu mi-a fost foarte greu. Lactate nu mâncam nici până la asta, pentru că nu îmi plăceau. Puțină carne. Peștele a fost unicul aliment la care m-am gândit multă vreme. Eu fiind născută în Tulcea, pe malul Dunării, peștele a fost întotdeauna nelipsit în alimentația mea. Așa că trecerea a fost legeră. Îi sunt foarte recunoscătoare mamei care m-a obișnuit de mic copil cu mâncărurile bogate în legume și cu multe salate.
Astăzi am în “arsenal” peste 300 rețete stabile. Și mii de improvizații zilnice. Mă pasionează atât de mult gătitul raw vegan, încât totul vine instinctiv. Cum văd câteva ingrediente raw vegane, pe loc îmi apar idei despre cum le-aș putea combina astfel ca să iasă ceva delicios și sănătos.
Mesele de sărbătoare ale raw veganilor sunt la fel de delicioase, dar cu mult mai … sănătoase. Aproape orice ideie sau preparat din bucătăria clasică, poate fi înlocuit cu varianta vegană. Fac pască raw vegană, cozonac, drob vegan cu ciuperci, ceapă verde, usturoi verde și multe alte verdețuri, ouă roșii vegane (zâmbește). Da știu cum sună, dar te asigur că sunt super gustoase. Toate bucatele raw vegane menționate mai sus nu au nicio diferență de gust față de cele clasice. Pentru cei curioși, toate rețetele pot fi găsite pe www.alinabarbu.ro.
Raw veganismul mi-a redus din kilograme, fapt care m-a bucurat enorm. Am scăpat inclusiv și de migrenele, care deveniseră între timp o problemă gravă, pentru că efectiv umblam cu analgezice prin toate gențile. De trei ani am devenit mai calmă, mai indulgentă, mai înțeleaptă chiar, or, mintea mea, pur și simplu, s-a eliberat probabil și datorită faptului că nu am mai ingerat hormonii aceeia de origine animală care îmi produceau dezechilibru în organism.
În România raw veganismul ia amploare, și asta e îmbucurător. Sper că într-o zi și în Moldova va fi la fel. Românii sunt foarte deschiși. Mai mult chiar, sunt comunități din ce în ce mai mari de oameni frumoși care percep alimentația sănătoasă ca pe ceva firesc și care își doresc să trăiască în armonie cu natura și toate viețuitoarele ei. Ne adunăm adesea, împărtășim rețete, discutăm diverse aspecte ale sănătății umane, studiem, organizăm drumeții, facem picnicuri, potluck-uri, șezători. Știți cum e: “când sunt mulți puterea crește!“. Astfel ne susținem unii pe ceilalți pe drumul către sănătatea ideală și o viață armonioasă.
Seminarul “ Sănătate’n verde viu” mi-a dat un refresh în tot ceea ce ține de alimentația raw și mi-a reamintit că organismal uman preferă simplitatea. Am aflat despre beneficiile minunate ale unor plante la care nici odată în viață nu m-aș fi gândit. A fost mai mult decât bine venit.
Pentru cei care vor să treacă la raw veganism, le-aș recomanda s-o facă cu pași mici, dar siguri. Răbdarea consolidează temelia acestui stil de viață. Să nu elimine brusc ceea ce au mâncat până acum. Paralel să introducă câte un aliment sănătos, dar și câte un obicei sănătos. În felul acesta, treptat se va elimina tot ce nu este benefic organismului. Și când se simt blocați, nu știu ce să mănânce, ce să facă, sau se simt rău – să apeleze la oamenii care împărtășesc aceeași viziune și sigur vor găsi o soluție.
Pasionații de raw veganism vor avea ocazia să participe la un atelier de gătit interactiv pe care intenționez să îl organizez la Chișinău în septembrie, 2016. Ca de fiecare dată mă bucur când ajung la Chișinău. Tot timpul mă cuprinde așa un sentiment de “acasă”. Oamenii sunt foarte primitori și mă stimulează să revin iar și iar cu mare drag. Familia Gavriliță este absolut minunată. Sunt oameni calzi și buni cu povești impresionante. Mă simt profund recunoscătoare pentru că îi cunosc.
În loc de P. S. “Green is life!