Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Alimentația alcalină și sănătatea

Alimentele alcaline pot fi cheia unei vieți sănătoase! Alimentația alcalină se bazează pe principiul că înlocuirea alimentelor care creează aciditate în organism îmbunătățește sănătatea.

Care sunt alimentele alcaline?

Regimul alimentar poate afecta pH-ul. pH-ul reprezintă concentrația ionului de Hidrogen din sânge. Este important să cunoaștem care sunt efectele unei creșteri sau ale unei scăderi a pH-ului.

Valorile pH-ului:

 • Acid– între 0,0 si 6,9
 • Alcalin– între 7,1 si 14,0
 • Neutru– 7,0

Alimente acide: sunt cele de proveniență animală, băuturile carbogazoase, cafeaua, majoritatea produselor de patiserie, uleiurile rafinate, alimentele gătite în uleiuri(prăjite), gustările de tip fast-food, etc.

Alimente neutre: grăsimi din surse naturale, amidonul, zaharuri.

Alimente alcaline: vlăstarii, fructele (căpșuni, zmeură, nectarine, piersici, pepene galben, pepene verde etc.), nucile, semințele germinate, legumele și leguminoasele, sucurile stoarse prin presare la rece, frunzele verzi, salatele, smoothie-urile, rețetele crude și cele cât mai puțin gătite termic și nu în ultimul rând apa alcalină.

Din păcate alimentația noastră zilnică este plină de alimente acide, iar specialiștii sunt convinși că o alimentație care sporește aciditatea mărește riscul de îmbolnăvire, în timp ce o alimentație alcalină îl reduce.

De ce este bine să păstrăm un pH alcalin?

Un pH acid poate provoca:

 • Gastrite
 • Reflux gastroesofagian
 • Pietre la rinichi
 • Infecții urinare
 • Constipație
 • Candidoză
 • Infecții cu ciuperci
 • Răceli repetate
 • Îmbolnăvirea ficatului
 • Boli de inimă
 • Deteriorare musculară
 • Sensibilitate la nivelul oaselor
 • Unele surse spun că pH-ul acid influențează proliferarea celulelor canceroase.

Keiichi Morishita spune în cartea Adevărul Ascuns al Cancerului: atunci când sângele începe să devină acid, corpul depozitează substanțele acide din sânge (de obicei, toxine) în celule pentru a-i permite sângelui să rămână ușor alcalin. Acest lucru face ca celulele organismului să devină acide și toxice, ceea ce duce la o scădere a nivelului de oxigenare a lor, producând daune ADN-ului și enzimelor respiratorii. În timp, nivelul de aciditate din aceste celule crește și ele mor. Aceste celule moarte se transforma în acizi. Cu toate acestea, unele dintre aceste celule acide se pot adapta în acel mediu. Deci, în loc să moară, ca celulele normale într-un mediu acid, unele celule supravietuiesc, devenind celule anormale, canceroase. Aceste celule anormale sunt numite celule maligne. Celulele canceroase nu corespund cu funcționarea creierului și nici cu propriul nostru cod ADN de memorie. Prin urmare, celulele canceroase cresc la nesfârșit și fără o ordine anume. Acesta este cancerul.

Sang Whang, în cartea Inversarea Îmbătrânirii, subliniază faptul că toxinele sunt acide. În cazul în care sângele este prea acid, toxinele din celule nu pot fi eliberate în sânge. Deci, celulele nu pot fi detoxifiate. Această acumulare de toxine în celule produce o oxigenare slabă a celulelor acide, transformându-se în celule canceroase. El spune “în general, bolile degenerative sunt rezultatul acumulării de deșeuri acide în noi. Când ne naștem, avem cea mai mare concentrație de minerale alcaline și, de asemenea, cel mai mare pH al corpului. Din acel moment, procesul normal de viață acidifică treptat organismul. Acesta este motivul că bolile degenerative nu apar când suntem tineri. Inversarea îmbătrânirii necesită două etape distincte – chimice și fizice. Primul pas este de a reduce aciditatea corpului, astfel încât celulele să poată elimina reziduurile acide în sânge. Al doilea pas este să poată elimina deșeurile acide din sânge, astfel încât acestea să fie evacuate din organism”.

Practic, la toți bolnavii de cancer, pH-ul corpului are un nivel scăzut. Acest lucru se datorează faptului că, cancerul este creat și prosperă într-un organism care are un nivel scăzut de pH, un organism care este acid. PH-ul scăzut determină organismul să stocheze mai multe toxine în celule și să reducă nivelul de oxigen. Ambele situații sunt fundamentale pentru dezvoltarea cancerului. Când celulele canceroase cresc, ele produc acid și mai mult.

O analiză efectuată în 2012 și publicată în Revista de Sănătate a Mediului a descoperit că echilibrarea pH-ului printr-o alimentație alcalină poate ajuta la reducerea morbidității cauzată de boli și afecțiuni cronice – ca hipertensiune, diabet, artrită, deficitul de vitamina D și densitatea scăzută a oaselor.

Beneficii ale alimentației alcaline

Cercetările arată ca regimurile alimentare ce conțin alimente puternic alcaline  – cum ar fi legume proaspete, fructe și proteine vegetale neprocesate – ridică nivelul alcalin al pH-ului din urină, ajutând la menținerea sănătății celulare și la un echilibru de minerale esențiale în corp.

Limitarea consumului de alimente ce favorizează un mediu acid în corp și creșterea consumului de alimente ce încurajează un mediu alcalin pot preveni apariția obezității reducând nivelul leptinei și a inflamației, care afectează foamea și abilitățile de ardere a grăsimilor. Având în vedere că alimentele alcaline sunt antiinflamatorii, o alimentație alcalină ajută corpul să atingă un nivel normal de leptină și să obțină senzația de sațietate după consumul unei cantități necesare de calorii.

Alimentele alcaline sunt acele alimente care ajuta la creșterea cantității de oxigen din sânge.

Cu alte cuvinte, nivelul sănătății noastre este dat de nivelul sănătății vieții celulelor noastre. Din fericire, celulele organismului se reînnoiesc în mod constant, astfel că celulele pielii au nevoie de doar 28 de zile pentru a se regenera, celulele inimii de 30 de zile iar celulele plămânilor de 70 de zile. Luat ca un întreg, corpul nostru are nevoie de aproximativ 7 ani pentru a se regenera complet.

Dar și această regenerare depinde foarte mult de stilul nostru de viață. Așa cum mașina are nevoie de un ulei bun ca să funcționeze, așa și celulele noastre au nevoie de un anumit tip de combustibil ca să funcționeze în condiții optime.

Câteva sfaturi esențiale pentru primii pași către o alimentație alcalină:
 1. bea apă alcalină – chiar dacă nu îi poți testa pH-ul, orice fruct (lămâie, măr, kiwi, zmeură) adăugate pentru câteva ore în apa ce urmează să o consumi îi mărește pH-ul și o face alcalină.
 2. hrană vie – primul bol (prima lingură) de hrană să fie vie, nepregătită termic, crudă; atunci când iei masa începe cu salata sau legumele crude.
 3. înlocuiește o masă pe zi cu un smoothie verde – datorită clorofilei, pe care le conțin majoritatea ingredientelor folosite crește nivelul de oxigen din sânge. Clorofila din frunze este cel mai puternic catalizator și este responsabilă de oxigenarea celulelor, fapt care le face rezistente la miile de lovituri zilnice din partea radicalilor liberi. 

Despre alimentația alcalină putem scrie la nesfârșit, atât de multe beneficii are 🙂 Citește și alte articole despre hrana vie și nu uita:

Sănătatea este o alegere!
Alege să fii sănătos!

Surse pentru acest articol:

http://www.apa-bio-kangen.ro/cancerul-aciditatea-si-apa-alcalina-kangen/

https://viataverdeviu.ro/dieta-alcalina-sanatoasa

https://doc.ro/controlul-greutatii/adevarul-despre-alimentatia-alcalina-are-sau-nu-efecte-asupra-organismului

https://www.helpnet.ro/hrana-vie-mentinerea-sanatatii.html