Lucia Gavrilita – Sănătate'n Verde Viu

Alege smoothie verde în fiecare zi

Sunteți în căutarea unui dejun sănătos și nutritiv care să vă ofere energie pentru o zi întreagă? Și, mai ales, să vă țină departe de gustările frecvente și deseori nesănătoase? Să știți că cea mai bună alegere este un smoothie verde.

Haideți să-l descoperim împreună!

Smoothie – este un cuvânt împrumutat din engleză și înseamna pasarea sau mixarea alimentelor întregi cu puțină apă sau suc. Se încadrează perfect în conceptul hranei integrale, pentru că totul este important pentru corpul nostru: și coaja, și conținutul, și semințele. Nutrienții sunt extrași mult mai eficient și în cantități mult mai mari atunci când este folosit alimentul integral, iar fibra, la rândul său joacă un rol important pentru buna funcționare a intestinelor.

La fel, fibra joacă și un rol de conservant al produsului, de aceea smoothie se poate consuma după ce a fost preparat chiar și a doua zi, iar dacă e ținut ermetic închis și la rece își păstrează proprietățile pe parcursul mai multor zile.

Se recomandă ca smoothie-urile verzi să fie consumate dimineața, astfel, organismului îi va fi mai ușor să asimileze nutrienții și să absoarbă vitaminele pentru hrănirea celulelor întregului organism. Este un produs semi-digerat astfel făcând ca absorbția de vitamine și minerale să fie mai eficientă, digestia mai bună în comparație cu oricare ar fi combinația sau formatul în care am consuma aceleași alimente.

Datorită clorofilei, pe care le conțin majoritatea ingredientelor folosite în smoothie-ul verde, crește nivelul de oxigen din sânge. Astfel, vom avea mai multă energie pentru a începe ziua. Clorofila din frunze este cel mai puternic catalizator și este responsabilă de oxigenarea celulelor, fapt care le face rezistente la miile de lovituri zilnice din partea radicalilor liberi. Clorofila este considerată a fi lichidul vieții și are o imensă listă de proprietăți benefice corpului omenesc.

Detoxifierea organismului

Un alt beneficiu al smoothie-urilor verzi este că ajută la detoxifierea organismului, stimulează metabolismul și îmbunătățesc starea generală a corpului nostru.  Organismul are un sistem propriu de detoxifiere (ficatul, colonul, plămânii, rinichii, limfa, pielea) bine pus la punct prin care se poate detoxifia singur fără intervenții suplimentare. Acesta se poate apăra de substanţele toxice, învăluindu-le în mucus sau grăsime şi împiedicându-le să producă efecte imunitare adverse, dar această reacţie funcţionează doar temporar.

După un timp, toxinele vor invada fluxul sangvin şi vor penetra membranele celulare, tulburând funcţia metabolică, producând distrugeri ale ţesuturilor. În depozitele de grăsimi ale organismului sunt stocate substanţe străine şi toxine până la 4-5 kg de reziduuri toxice, care produc un mucus nesănătos. De aici apar oboseala, tulburările digestive, durerile de cap, dureri ale încheieturilor, respiraţie urât mirositoare, alergii, constipaţie, unghii fragile, erupţii ale pielii, memorie slabă, depresie, insomnie, greutate excesivă.

Tocmai din acest motiv unele protocoale de însănătoșire a organismului încep cu etapa de curățare sau detoxifiere al organismului.

După detoxifiere, starea generală, atât fizică cât și mentală va fi îmbunătățită, tranzitul intestinal va fi reglat, calitatea somnului va crește surprinzător, pielea se va curăța, ficatul, rinichii precum și celelalte

Toate acestea fac ca imunitatea organismului să crească, acesta fiind, cu siguranță, cel mai important beneficiu adus sănătății. Pe de altă parte, kilogramele acumulate în plus, vor fi implicit pierdute, iar inestetica celulită se va diminua.

Imunitatea

Smoothie-urile verzi sunt recomandate pentru întărirea imunității și datorită faptului că putem adăuga diverse alimente și superalimente care ne fac rezistenți în fața îmbolnăvirilor, ne fortifică organismul în fața virușilor, bacteriilor și diferitelor alergii sezoniere.

Un alt motiv pentru care smoothie-urile verzi sunt recomandate în alimentația noastră se datorează conținutului său alcalin. Dintre toate alimentele, vegetalele cu frunze verzi sunt recunoscute ca fiind cele mai alcalinizante pentru corp. Frunzele verzi sunt cea mai bună sursă de minerale alcaline, au un conţinut ridicat de fibre vegetale, au proprietăţi calmante şi antistres şi sunt cea mai bună sursă de clorofilă. 

În cartea sa „Să trăim sănătos fără toxine”, dr. Robert Morse scrie că alcalinitatea este cel mai mare agent de detoxifiere a organismului, aşa încât alimentele care produc alcalinitate vor detoxifica organismul. Cu cât un aliment va determina o alcalinitate mai ridicată, cu atât detoxificarea va fi mai profundă. În general, fructele și frunzele sunt un exemplu de alimente de alcalinizare. Elementele componente alcaline sunt utilizate şi pentru a hrăni organismul. Ele sunt cu adevărat regeneratoare.”

Societatea Americană de Cancer recomandă consumul a minimum 5 porții de legume și fructe pe zi, în vederea prevenirii unor afecțiuni precum cancerul. Însă alimentația noastră include rareori o cantitate atât de mare de legume și fructe. De aceea, smoothie-urile pot fi folosite cu succes pentru suplimentarea aportului.

Smoothie-urile potolesc foamea, însă totodată asigură organismului vitaminele și mineralele de care are nevoie. Întrucat un smoothie conține toate componentele unei plante, unei legume sau ale unui fruct, acesta este mult mai sănătos decât un suc care e preparat numai din pulpa fructului.

Evită să pui o cantitate mare de fructe smoothie-ul preparat, astfel încât să nu crești aportul caloric al acestuia. Fructele sunt extrem de sănătoase, însă consumate în cantități mari pot favoriza acumularea de kilograme nedorite.

Încearca să consumi smoothie-uri pentru o săptămână, în loc de mic dejun si vei vedea că vor face minuni pentru silueta, ten și starea ta de spirit.

Și nu uita: sănătatea este o alegere, alege să fii sănătos!

Îți lăsăm mai jos o rețetă de smoothie pe care să o prepari începând cu ziua de mâine:

https://www.youtube.com/watch?v=-clo7keY9ZM&t=39s

Surse pentru acest articol: https://ziarullumina.ro/societate/sanatate/metode-de-alcalinizare-a-organismului-pentru-mentinerea-sanatatii-125268.html

https://doc.ro/dieta-si-sport/detox-dupa-sarbatori-un-smoothie-verde-pe-zi